Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Полковник доцент доктор инженер Дилян Димитров: При нас курсанти агитират кандидатите, не полковници

[post-views]
Полковник доцент доктор инженер Дилян Димитров: При нас курсанти агитират кандидатите, не полковници

DSC00830Младежите вярват повече на
собствените си връстници, 
обяснява деканът на Шуменския 
факултет на НВУ „Васил Левски”


– Г-н полковник, нека съобщим на читателите на в. „Българска армия” новините от район Шумен на НВУ „Васил Левски” какво предстои?
– В район Шумен на НВУ „Васил Левски” има две основни структурни звена. Това са Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” и Департаментът по чуждоезиково обучение. Новото в организационната структура е, че от 1 януари т. г. се разкри секция на Професионалния сержантски колеж към университета. Секцията се нарича „Артилерия и ПВО”, като досега в този район не е имало такава структура. Подготвяме артилерийски специалисти и специалисти по артилерийско въоръжение, както и зенитно-ракетни войски, ПВО и радиотехнически войски. Вече имаме назначени преподаватели, а тази есен вече са обявени специалности, по които колежът ще приема обучение в секцията в Шумен. По отношение на новото развитие първо с човешкия ресурс, миналата година на университета бе предоставена възможност да си набавим шофьори, механик-водачи, тъй като разполагаме с много бойна техника и нямахме възможност да я обслужваме и да извършваме стрелби с нея. Вече имаме назначени механик-водачи на самоходната артилерийска установка, минохвъргачката, така че ще можем вече да изкараме нашата техника и да извършваме учения на полигон „Марково”.
Развива се и материално-учебната база, от новото ръководство на университета във Велико Търново срещаме изключителна подкрепа. В момента е стартиран един голям инфраструктурен проект, това е пълен основен ремонт на 23-ти битов корпус за курсанти с капацитет 250–300 души за настаняване. В момента сме в процедура за избор на изпълнител.
Предстои и ремонт на покривите, с които в момента имаме доста сериозни проблеми, но и там процедурата е в ход за избор на изпълнител. Бяха неглижирани и някои проблеми по отношение на компютърното оборудване, в момента е стартирана поръчка, като основна част е за факултета „Артилерия и КИС”. Закупихме и дрон, с чиято помощ мислим да разработим начален проект за артилерийско разузнаване и заснемане на геодезически карти – първоначално в района на полигон „Марково”, а впоследствие, ако се получи нещо сериозно, да предложим проекта и на войските.
От миналата година разкрихме и нова специалност – „Артилерийско инструментално разузнаване” с гражданска специалност „Геодезия”, където провеждаме съвместно обучение с DSC00718Шуменския университет. Впоследствие е възможно с подкрепата на ръководството във Велико Търново и ние да си закупим оборудване в тази посока, тъй като военният план го изпълняваме тук. В момента изготвяме и искаме да си изясним точно колко ще ни струва като ресурс акредитацията на професионално направление „Машинно инженерство”, ръководството на университета ни го е поставило като задача. Предвиждаме да осъществим и комбинация между две специалности в една нова, много модерна и актуална в момента, това е комбинацията между 5.3 „Комуникационна и компютърна техника” и 5.1 „Машинно инженерство”, т. нар. „Мехатроника”.
– Имате и нови кабинети, които нашият екип вече видя…
– Да, имаме кабинет по „Киберсигурност” и още два нови кабинета в катедра „Въоръжение и технологии” за изработване на детайли със специално предназначение, за които се използват специализиран софтуер и 3D принтери, както и един кабинет, финансиран от „Дунарит” – Русе. Също имаме нова лекционна зала, завършихме и коридорите на Блок 8, които бяха в много депресиращо състояние, ако мога така да се изразя. Освежихме коридорите, сменихме осветлението и интериорът доби съвсем нов вид. Предстои смяна на дограмите на всички корпуси.
– В сайта на Шуменския факултет на НВУ споделяте, че има специалности, които са традиционно предпочитани, било от кандидат-курсанти, било от цивилни, но младите трудно се ориентират в новите специалности и трябва да бъдат информирани предварително. Какво правите в тази насока?
– В последните години нуждите на Въоръжените сили от офицери се увеличиха рязко, което рефлектира и върху заявения прием при нас. Специалностите в нашия факултет са по-специфични и по-неизвестни сред младите, които искат да станат пилоти, моряци и рейнджъри. Не са и чували за артилерия. И тук ролята на факултета е да засили тази реклама. Аз съм сигурен, че ако някой от кандидатите присъства на едни артилерийски стрелби, веднага ще се запише в тази специалност. За пръв път направихме класно с 14 души миналата година, което не се беше случвало отдавна. Надявам се даже да ги увеличим още и с редовния прием. Записахме и в други специалности, в които трудно реализирахме прием, с 10 курсанти повече от миналата година, а това е само на предварителния изпит, надявам се на редовния още да попълним. Една специалност, за съжаление, остана без прием – „Радиотехнически войски”, но младите наистина не знаят за тези специалности.
Но и в тази насока взехме оригинални и нетрадиционни мерки. Ако дойде един полковник например и започне да говори на младите, те изобщо не го чуват. Но ако вече приет курсант, малко по-голям от него, започне да го агитира за тази специалност, младият човек го слуша и му вярва за всяко едно нещо. Така че използвахме това свое наблюдение и изпратихме курсанти от всички специалности да дават разяснения, а не ние, преподавателите. И когато отвън в коридора, преди да се явят на мандатната комисия, кандидатите се срещнат с курсантите, те им разясняват неяснотите. Показват им клипчета от стрелби, от курсантския живот и така само една специалност не успяхме да реализираме.
– А малко повече информация за форума, който ви предстои през октомври?
– Това е форум „Отбранителни технологии”, който има три основни мероприятия. Едното мероприятие е научна конференция, другото мероприятие включва демонстративни стрелби и третото е изложение на отбранителни продукти на оръжейни фирми. Съорганизатори сме на форума, в който участват 6 военни училища и университети в чужбина – Техническата военна академия в Букурещ, Военновъздушната академия в Брашов (Румъния), ВВА в Демблин (Полша), Техническата академия и Военната академия във Варшава и Университетът в Резекне (Латвия). Те са наши традиционни партньори.
В момента подготвяме в сходен формат един проект за синхронизиране на учебно-плановата документация на военните академии с технически специалности, нарича се „Технически семестър”. Участваме съвместно с техническите академия в Румъния и Полша, Военновъздушното училище на Франция в Марсилия и Военновъздушната академия на Гърция. Стискаме палци и се надяваме да одобрят проектното ни предложение и до края на годината.
– Видяхме, имате много интересен миниполигон в една от учебните си зали, какво повече ще ни разкажете за него?
– В момента с колегите от факултет „Общовойскови” кандидатстваме с този полигон пред една словенска фирма за възстановяване на тренажори и полигони. Идеята е да направим виртуализация на полигоните, да използваме различни оръжейни системи и да решим дали ще оставим този полигон в реален 3D формат, или ще го направим виртуален. Имаме доста сериозни надежди, че почти всичките ни проекти ще се осъществят.
– И последно, колко души се обучават във факултета в Шумен, цивилни специалности и курсанти?
– Чувал съм от мои колеги, че навремето курсантите са били над 1000, може би 1500, сега са 10 пъти по-малко. Студентите заедно с магистърските и бакалавърските програми варират между 350–400 души.
Бих искал да добавя само, че със заповед на министъра на отбраната се провежда учение по киберсигуност като НВУ „Васил Левски”, и по-точно факултет „Артилерия, ПВО и КИС”, участват с отбор. Новото е, че състезанието се игра по места и е виртуално. В момента участват 4 отбора.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани