Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Забраняват пак дискотеки и мачове

[post-views]
В Бразилия броят на жертвите на COVID-19 надхвърли 22 хиляди души

koronavirus3Част от рестрикционните противоепидемични мерки заради разпространението на коронавируса COVID-19 завръщат. Отново се забраняват дискотеки на закрито и посещението на мачове.
Това стана ясно след видеоконферентна среща между министър-председателя, Националния оперативен щаб и областните управители. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев докладва на премиера, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не е довела до очакваните резултати.
Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. 
Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. 
На открито се допускат посещенията при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. 
Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.
„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.
Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. „Така или иначе, трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бе министър-председателят.
Считано от утре, 10 юли, не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано барове, нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки. Не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.). 
В заповедта е разписано, че министрите и държавните органи съгласно функционалната си компетентност е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.
Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. 
Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.     

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани