Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Христо Иванов акостира пред морските „сараи“ на Доган

[post-views]
Христо Иванов акостира пред морските „сараи“  на Доган

Димитър Илиев

случкатаПресрещнаха го гардове от НСО, Радев свика комисията за физическа охрана.

Юлски горещи скандали разтресоха политиката. Лидерът на „Да, България“, част от „Демократична България“, Христо Иванов заедно с двама свои активисти направиха опит да акостират с лодка на плажната зона край резиденцията на Ахмед Доган при „Росенец“. Достъпът до нея отдавна е прекъснат, а на пътя има бариера.
Тримата обаче бяха посрещнати от въоръжени охранители, които ги избутаха отново в морето. Ситуацията се излъчваше на живо във фейсбук. „Това, което сте принудени да правите, е беззаконие. Не знам как се чувствате в момента, но не искам да съм на ваше място“, заяви Христо Иванов, обръщайки се към петимата гардове. Те отказаха да се легитимират, независимо че бяха попитани дали са служители на НСО. И по думите им тримата са влезли в „частна собственост“. Христо Иванов постави въпроса пред президента Румен Радев, под чиято опека е Националната служба за охрана. Реакцията от държавния глава не закъсня.
„Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от изпълнителната власт“, заяви президентът Румен Радев. Той заяви, че ще свика специалната комисия за охрана на физически лица от НСО, в която влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО, отново да обсъдят необходимостта Доган и Пеевски да бъдат охранявани.
„С промените в Закона за НСО, приети през 2015 г., правомощията на президента по реалните ръководство и контрол на службите на практика е отнето, коментира в изявлението си държавният глава. 
сарайДопълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание“, посочи Румен Радев. „Искаме да попитаме българските власти дали ще продължат да си затварят очите. Искаме да попитаме президента защо НСО продължава да е тук и отказва да се легитимира, защото те знаят, че нямат обяснение какво правят тук“, каза той.
„Шефът на НСО ген. Красимир Станчев да свика още утре комисията, която определя кои лица трябва да бъдат охранявани от службата, и да преразгледа необходимостта Ахмед Доган и Делян Пеевски да имат държавни гардове. Това е поискал президентът Румен Радев от шефа на НСО на среща в сряда. „Отдавна заявих, че Пеевски и Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на Борисов“, коментира Радев. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а от комисия, в която влизат шефът на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера служби – ДАНС и МВР, определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната, допълни държавният глава. Той разказа, че миналия декември по негово настояване шефът на НСО е събрал комисията, за да разгледа необходимостта от охрана на Пеевски и Доган. Представители на изпълнителната власт потвърдиха необходимостта от такава охрана, каза Радев.
Преди седмица от ДБ обжалваха решение на общинския съвет в Бургас, с което и пътят до имота бе даден на фирмата, построила „летния сарай“ Пътят стана повод за скандал на заседанието на общинския съвет в края на април, след като кметът Димитър Николов предложи да се включи като извънредна точка в дневния ред промяна на Подробния устройствен план (ПУП) в парк „Росенец“, с който на практика пътят се деактува от общинска собственост в частна. И се дава под формата на замяна на „Хермес Солар“ – близкото до Доган дружество, собственик на резиденцията, а отскоро и концесионер на плажа до сарая.
Мотивите на кмета да иска тази спешна промяна, която не е разгледана по каналния ред в комисиите на местния парламент, са изтичащите крайни срокове за европейско финансиране за изграждане на пречиствателна станция и канализация в района, който ще включва и рибарското селище Ченгене скеле, намиращо се на повече от два километра от района. Отделно от „Лукойл“ са поискали с писмо да се разреши преструктуриране на терени на компанията, които попадат в плана за управление, за да се разшири нефтената база с охранителна зона. Казусът отиде при областния управител Вълчо Чолаков, сезиран от опониращите местни парламентаристи, но той постановява, че гласуването за пътя към „Доган сарай“ е законно процедурата е спазена.
Скандалът със сараите на Доган отново извади на преден план фигурата на президента Румен Радев, който трябваше задължително да реагира. Това идва на фона на силно очакваното решение на Конституционния съд за имунитета му като държавен глава. Ден преди случката с Христо Иванов съдиите от КС решиха, че делото за имунитета на Радев е допустимо. Сега следва резглеждане на мотивите, а едва след няколко заседания с дискусии членовете на Конституционния съд ще се произнесат.
Ден след скандала пък, в четвъртък, прокурори от Специализираната прокуратура и от Военноокръжна прокуратура – София, влязоха в сградата на Президентството с разрешение на съдия. На място пристигна и бус на „Бюро по защита” към главния прокурор, който отскоро го охранява вместо НСО. Претърсват се два кабинета, свързани със съветник и със секретар на президента Единият кабинет се ползва от съветник на президента, а другият – от негов секретар, съобщи още Иван Гешев. Тези действия са по две досъдебни производства – едното е по производство, водено от Военноокръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се отнася до престъпно сдружение за търговия с влияние (бел. ред. – става дума за производството, свързано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов), каза още главният прокурор. Той допълни, че тези действия са предприети след разрешения от два съда.
По първото разследване става дума за главния секретар на президента о.з. полк. Димитър Стоянов, който бе обвинен от съветника Илиан Алипиев, че го изнудва за 200 000 лв. 
В четвъртък дойде поредната бомба в сагата с президента Румен Радев, прокуратурата и изпълнителната власт. ДАНС взе допуските до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на двама от съветниците на Радев – по правните въпроси Пламен Узунов и по военните въпроси Илия Милушев. „В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“, съобщиха от ДАНС.
В ранния следобед стана ясно, че Илия Милушев и бивш разузнавач са били арестувани по обвинение за разгласяване на държавна тайна. 
Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Той доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента.

Най-ново

Единична публикация

Избрани