Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Руска връзка зад бунта в Сърбия, в Гърция си искат протестите

[post-views]
Трима загинали след катастрофа на пътнически самолет край Москва

В Израел недоволни, че помощите се бавят, руснаци защитават арестуван губернатор

View on Moscow Kremlin Wall and Moscow River Embankment, RussiaПет дни в Сърбия не спират антиправителствените протести въпреки забраната на едно място да се събират повече от 10 души.

Бунтът на сърбите избухна, когато президентът Александър Вучич обяви, че ще възстанови полицейския час през уикендите заради големия брой заразени. По-късно властите дадоха заден ход и отмениха решението си, но духът от бутилката вече бе пуснат и недоволството се концентрира срещу “тиранина Вучич”. Демонстрантите го обвиняват в засилващи се уклони към авторитаризъм и в разпалването на пандемията заради провеждането на парламентарните избори на 21 юни, с които държавният глава заздрави управлението си.

Недоволните в Сърбия многократно опитваха да превземат Скупщината в Белград и се стигна до сблъсъци с полицията. За петте дни на протести

има стотици ранени и арестувани

Протестиращите замерят силите на реда с камъни и бутилки, а те отговарят със сълзотворен газ.

Още в началото на безредиците Вучич обяви, че това е безпрецедентен политически натиск, в който са замесени чужди сили, но не посочи кого визира. По-късно той обвини русофоби и сърбофоби в разгаряне на насилие, след като бе арестуван украинец, дошъл в сръбската столица за протестите. Украинското посолство в Белград обаче обвини Москва, че разпространява фалшиви новини.

Други наблюдатели съзират връзка с подновяването на преговорите за Косово. Някои смятат, че Вучич вече се е договорил с американците за признаването на Прищина зад гърба на Русия, което силно е разочаровало Путин. Влиятелният руски политолог Валерий Коровин в прав текст обяви, че

сега е идеалният момент за руска намеса на Балканите

Сръбските радикали пък са убедени, че Западът използва протестите, за да принуди Сърбия “да признае измислената държава Косово”.

Държавата е силна, институциите работят, насилието няма да победи, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич и призова гражданите да не се събират, за да запазят здравето си.

Нов закон срещу демонстрациите подпали в последните дни и Гърция. Той предвижда всички демонстрации да бъдат обявявани предварително.

Прокуратурата би могла да ги забрани,

ако съществува опасност от бунтове. Освен това организаторите трябва да вземат всички мерки за спокойното протичане на акцията. Ако това не стане, може да им бъде потърсена съдебна отговорност.

И в Атина се стигна до сблъсъци, което принуди полицията да използва сълзотворен газ и заслепяващи гранати. Безредиците бяха породени най-вече от привърженици на т. нар. “Черен блок“. Те са смятани за анархисти, които излизат на улицата всеки път, когато има възможност да бъдат предизвикани силите на реда. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че няма да отстъпи и законът ще бъде приет.

Хиляди израелци в момента също са по улиците на големите градове с искания за финансова помощ за самонаетите лица и собственици на бизнеси, пострадали тежко зарази кризата с коронавируса. Демонстрациите не спират, въпреки че правителството предложи многомилиарден пакет с помощи. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че планът ще бъде внесен за одобрение в кабинета още следващата седмица и грантовете ще бъдат раздадени незабавно.

Протестиращите обаче са скептични, че обещанията няма да бъдат изпълнени, че помощите се бавят, и искат да продължат натиска до тяхното реализиране.

Хабаровският край на Русия пък се възпламени заради ареста на популярен местен губернатор и втори поред ден десетки хиляди излизат на митинги в негова защита. Сергей Фургал бе арестуван в четвъртък и обвинен в поръчкови убийства, извършени преди 15 години, на негови бизнеспартньори. Фургал отрича обвиненията, а привържениците му го смятат за жертва на интриги в Кремъл.

Източник: в.“24 часа“ 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани