Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подсилване на Източния фланг – САЩ изпращат допълнително военни в Латвия

[post-views]
Срещу 170 млн. долара Литва се превъоръжава с американски машини

usa-bronirani_mashini-GLTVСАЩ планират да увеличат военното си присъствие в Латвия. Това заяви секретарят на американската армия Райън Маккарти, след срещата си с латвийския министър на отбраната Раймондс Бергманис в столицата Вилнюс.

Според  Райън Маккарти до няколко месеца се очаква от Полша в Латвия да пристигне американски батальон, като Пентагонът има план да изпрати още една бойна група в страната директно от САЩ до 2022г.

Райън Маккарти – секретар на армията на САЩ:

„ Име намерение да продължим с разгръщането на военни в Латвия. Ползите от това за въоръжените ни сили са доста големи. Това ниво на сътрудничество, тренировки, и в крайна сметка сигурност станаха възможни благодарение на ангажимента на Латвия да увеличи разходите за отбрана до 2 процента от БВП.

Латвия е дом на един от четирите многонационални отряди на НАТО за Засилено предно присъствие в Източна Европа и в страната вече има разположени няколкостотин американски военнослужещи.

Раймондс Бергманис – министър от отбраната на Латвия:

„Колкото е по-голямо американското военно присъствие в Европа, толкова е ще по-добра сигурността, както за Европа, така и за Латвия.“

Решението на САЩ да увеличат военното си присъствие в Латвия идва по-малко от месец, след като Донадл Тръмп редуцира американските военнослужещи на Германия да бъдат изтеглени от страната, като част от тях да бъдат дислоцирани в Полша. Засега обаче няма информация, за това кога и с колко точно американската армия ще подсили контингента си в Латвия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани