Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Успешен старт за първата арабска мисия до Марс

[post-views]
Успешен старт за първата арабска мисия до Марс

eu-mars-mission-239051-360x202Успешен старт за първата арабска мисия до Марс. Космическата сонда „Ал-Амал“ или „Надежда“, изцяло разработена от учени на Обединените арабски емирства, беше изстреляна тази сутрин българско време от космодрума „Танегашима“, в Южна Япония.

Така започна пътешествието на първият апарат произведен от арабска държава към Марс. По план тежащата тон и 350 кг сонда, трябва да пристигне на червената планета през февруари 2021г, когато Обединените арабски емирства отбелязват своят 50-ти юбилей от създаването на държавата.

Омран Шараф – програмен директор на мисията:

„Стартирането на първата арабски мисия в Космоса, е много важен ден, както за историята на Обединените арабски емирства, така и за целия арабски свят.

Мисията на марсианският орбитален апарат „Надежда“ е предвидено да продължи една марсианска година, която се равнява на приблизително две земни. През това време сондата ще изследва атмосферата и климатът на Марс, който продължава да крие много загадки.

До края на месеца се очаква към Марс да се отправят още  две мисии – китайската Тиануен-1 и американската Марс 2020, по време на която за първи път на червената планета ще бъдат разположени и дронове.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани