Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историческа сделка в Брюксел: Лидерите на ЕС се споразумяха за бюджета и спасителния план

[post-views]
ЕС прибави политическия лидер на „Хамас“ в списък на терористите

euИсторическа сделка. Това са най-често срещаните коментари за постигнато по време на срещата на европейската лидери в Брюксел споразумение за многогодишната бюджетна рамка на съюза, както и за фонда за икономическото възстановяването на общността от коронавирусната инфекция, в размер на 750 милиарда евро.

 „Сделка!“. Това написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната мрежа „Туитър“, след пробива в продължилите четири дни и нощи преговори в Брюксел, на които 27 членният блок за пореден път показа, че във време на криза, може да бъде единен и най-вече солидарен.

 Шарл Мишел – председател на ЕС:

„Това е добра сделка. Солидна сделка, но преди всичко и на този етап тава е най-правилната сделка за Европа.“

На свой ред председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен определи споразумението като историческо, но

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК:

„ Направихме историческа крачка напред, с която можем да се гордеем, но ни предстои и да направим и още една крачка, а именно ЕП да подкрепи споразумението. Затова ни чака още много работа, но смятам, че споразумението като цяло е голяма крачка напред по пътя за икономическото възстановяване.“

Пробивът в Брюксел стана възможен, след направените отстъпки между отделните страни членки, за това как да изглежда фондът за икономическото възстановяване на ЕС, който предвижда освен ниско лихвени заеми и безвъзмездна помощ за отделните страни членки. Според първоначалните планове 2/3 от предложените от комисията средства трябва да се отпускат като грантове, но силната съпротива на т.нар „пестеливи страни“, като Нидерландия, Дания и Швеция безвъзмездната помощ беше намалена на 360 милиарда евро, като останалите пари ще бъдат отпускани под формата на заеми. Другият фактор за успеха в Брюксел стана и компромиса, отпускането на помощта да бъде обвързана със зачитането на принципите на върховенството на закона, както и борбата с промените в климата.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани