Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пробив на Оксфордски университет за ваксина

[post-views]
Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх

UKОбнадеждаващи новини от Оксфордският университет за ваксина срещу КОВИД-19. Разработената ваксината дава двоен имунен отговор и неутрализира антителата в организма. Резултатите са надеждни, но все още е рано да се каже дали имунизацията осигурява пълна защита.

Ваксината е била поставена на повече от 1000 души, които са образували антитела и бели кръвни клетки, борещи се срещу инфекцията. Учените споделят, че ваксината прилича много на коронавируса, за да може имунната ни система да се научи как да го атакува. При направените експерименти се наблюдават странични ефекти, като треска и главоболие. Според специалисти, те са обратими и може да се контролират с парацетамол. По-мащабни изпитвания  обаче предстоят. Повече от 10 000 души ще вземат участие в следващия етап на клиничните изследвания във Великобритания. Усилията за борба с вируса са обединили Британският университет заедно с фармацевтичната компанията ,,Астра Зенека“.

Друг ваксинен проект, ръководен от изследователи в Ухан, Китай, също показа надеждни резултати, след като беше тестван на около 500 участници, имунизацията предизвика силна реакция по отношение на антителата.

Според експерти обаче пускането на пазара на ваксина до края на годината е малко вероятно. Според най – оптимистична прогноза първите ваксини ще са готови най – рано следващата година, но има вероятност това да стане чак през 2022 година.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани