Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Надвиснала опасност: До 2100г. полярните мечки могат да изчезнат

[post-views]
Надвиснала опасност: До 2100г. полярните мечки могат да изчезнат

384x216До 80 години полярни мечки могат да изчезнат като вид, заради промените в климата. Това се казва в проучване на канадски учени, според които бъдещето на най-големия сухоземен хищник е поставено под въпрос, ако човечеството не вземе спешни мерки, за да ограничи парниковите емисии, които затоплят планетата.

В някои региони процесът по изчезването на бялата мечка е вече в ход. Причината е една – твърде бързото покачване на средните глобални температури свиват морски лед, а това съкращава чувствително времето, в което мечките могат да ловуват тюлени, които са основен източник на мазнини и протеини.

Без необходимото количество храна полярната мечка започва да губи бързо телесна маса, което намалява шансовете й за оцеляване в полярните зими, се казва в доклада на учението.

Според изследването ако се запазят настоящите тенденции, според които Арктика е един от най-бързо затоплящите се регионина Земята, то белите мечки в 12 от 13  анализирани субпопулации ще намалеят рязко в рамките на следващите 80 години

Учените са категорични, че дори и светът да успее да постигне амбициозния си план да ограничи покачването на средните глобални температури с 2,4 градуса до 2100г, пак няма да спаси вида, който живее на земята вече един милион години.

Според статистика днес в природата са останали едва 25 хиляди бели мечки, като популацията им продължава да се свива.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани