Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Дипломатически сблъсък: САЩ затварят консулството на Китай в Хюстън

[post-views]
САЩ изгонили двама китайски дипломати

FLAGS_USA-KITAJНов дипломатически сблъсък между САЩ и Китай. Вашингтон обяви, че е дал 72 часа на Пекин да затвори консулството си в град Хюстън, щата Тексас. Новината дойде няколко часа, след като стана ясно, че американските власти са задържали двама китайски хакери, опитали се да откраднат информация от лаборатории, които работят по ваксина срещу Ковид-19.

За сега не е ясно, какво е провокирало американските власти да издадат заповедта за затварянето на китайското консулство в Хюстън, но според Държавния департамент мярката има за цел да предпази интелектуалната собственост и личните данни на американските граждани. Малко преди новината да бъде съобщена местна, телевизия в Хюстън разпространи кадри в които се вижда как неизвестни лица горят документи в двора на китайското консулство. Информацията беше потвърдена и от пожарната в града. Решението очаквано провокира острата реакция на Китай, според която действията на Вашингтон са цитирам „възмутителни и неоправдани.“

Последните събития идват по-малко от ден, след като американската прокуратура обвини двама китайски хакери. С подкрепата на Пекин те са се опитали да се доберат до сървърите на американски лаборатории, които разработват ваксина срещу Ковид-19.

Дипломатическите отношения между двете страни през последната година са в една от най-ниските си точки, заради започналата търговска война между тях, както и честите обвинения на президента Доналд Тръмп срещу Китай, заради коронавирусната инфекция.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани