Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И Китай се отправи към Марс

[post-views]
Учени: Човекът вече е замърсил Марс с тонове отпадъци

mars1Успешен старт за първата китайска мисия до Марс. Марсоходът „Въпроси към небето“ беше изстрелян тази сутрин българско време с ракета-носител „Лонг Марч 5“ от космодрума Венчанг, в южен Китай.

Това е втората мисия, която потегля към Марс от началото на седмицата, след като Обединените арабски емирства в понеделник изстреляха към Червената планета орбиталната си сонда „Надежда“.

По план китайският шестколестен марсоход, който е придружен от научноизследователска сонда, трябва да пристигне на Марс през февруари.

Преди да бъде спуснат към повърхността на планетата тежащият 240 кг апарат ще прекара близо два месеца около марсианската орбита, което ще увеличи шансовете му за успешно приземяване,  което се смята за един от най-трудните етапи по време на всяка една експедиция до Марс.

Основната мисия на китайския марсоход е да изучи геологията на планетата , като за целта той е оборудван с радар за наблюдение на подземните повърхности.

Другата седмица към Червената планета трябва да се отправи и марсоходът от ново поколение на САЩ „Пърсивиърънс“, който ако успее да се приземи, за първи път на Марс ще бъдат разположени и дронове.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани