Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коронавирусът по света: Увеличават се заразените в големите европейски държави

[post-views]
14 души са новите случаи на Ковид за денонощието

koronavirusВиетнам забранява търговията с диви животни заради риска от пандемии

Виетнамският премиер Нгуен Суан Фук издаде забрана за търговия с диви животни и продукти от тях, която влиза в сила незабавно, за да се намали опасността от нови пандемии, предадоха „Ройтерс“ и ДПА. Забраняват се вносът и консумацията на диви животни и продукти от тях, затварят се пазарите и се взимат мерки срещу незаконния лов и и търговията с диви животни, включително онлайн, се уточнява в изявление на правителството.

Виетнам е важна точка в Азия за търговия с продукти от диви животни като люспи от панголини, слонова кост и рога от носорог. Твърди се, че в страната има много пазари, на които се извършва такава търговия, както и процъфтяващи онлайн платформи, а съществуващите закони са слабо прилагани.

Съседен Китай също се зарече да забрани търгуването и консумацията на диви животни на фона на пандемията от коронавирус. Учени предполагат, че вирусът се е предал на хората именно от животни. Някои от най-ранните случаи бяха свързани с пазар за диви животни в Ухан, столицата на провинция Хубей, където се продават прилепи, змии, цивети и други животни.

От днес маските в Австрия са задължителни на повече места

От днес отново става задължително носенето на маски в супермаркети, пощенски служби и банки в Австрия, предаде ДПА. Мярката беше обявена от австрийското правителство на 21 юли заради появата на няколко клъстъра на коронавируса в страната в последните седмици, предаде ДПА.

Във вторник правителството обяви, че ще затегне и контрола на пътниците от съседните западни балкански страни, където има повишаване на случаите на зараза с коронавируса.

Много от новите случаи на зараза в Австрия са свързани именно с хора, завръщащи се от тези страни, каза канцлерът Себастиан Курц на пресконференция във вторник. Австрия беше сред първите европейски страни, въвели задължителното носене на маски в началото на април. В средата на юни обаче започна да намалява ограниченията в тази насока, преди да ги въведе отново.

Съгласно другите рестрикции пътниците от високорискови страни, включително Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия ще трябва да представят резултати от тестове за коронавирус от сертифицирани лаборатории и едва тогава ще бъдат допускани в страната. Австрийските власти пък ще засилят контрола на карантинните мерки за съмнителните случаи на зараза.

Последиците за туризма

Туристическата индустрия в Рим продължава да усеща последиците от пандемията от коронавируса, макар много европейски страни да отвориха границите си. Това констатира регионалната браншова организация „Енте билатерале туризмо дел Лацио“ (Ente Bilaterale Turismo del Lazio), цитирана от ДПА и БТА.

 

В хотелите и къщите за гости в италианската столица през юни е имало само 6300 чужденци, което е 99 процента по-малко спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на организацията. През юни 2019 година над 773 000 международни посетители са имали престой с нощувка в Рим. В момента са отворени само около 200 от 1200 места за настаняване, каза пред ДПА говорител на хотелиерската асоциация Федералберги (Federalberghi).

За миналата година Рим e регистрирал общо 19,4 милиона туристи, посочи той.

Броят на италианските туристи в Рим също се е понижил – с 88 процента спрямо година по-рано до около 44 000 този юни. Миналия месец общо около 51 000 посетители са нощували в града, което е огромен спад спрямо 1,16 милиона миналата година.

Италия отвори границите си за повечето страни от ЕС на 3 юни. Страната е сред най-тежко засегнатите от пандемията с над 35 000 смъртни случая, припомня ДПА.

Над 2000 заразени в Израел

С население не много по-голямо от българското Израел регистрира 2033 нови случая за денонощие, от които състоянието на 302-ма е сериозно, а 83 са интубирани. Починалите достигат 440 души.

Това става в момент, когато Израел разхлабва рестрикции въпреки рязкото увеличаване на новозаразените. Израел, считан преди това за страна за пример в борбата срещу COVID-19, не можа да овладее следващата вълна на заразяванията. Прагът от 2000 души се считаше за критичен за връщане на ограничения, но такова решение още не е прието. Случващото се се отразява отрицателно и на рейтинга на премиера Бенямин Нетаняху.

Мадрид препоръчва маски и у дома

Предпазните маски трябва да се носят дори у дома, ако сте с хора, с които не живеете, заяви днес местен служител от региона на Мадрид, въпреки че призна, че подобна препоръка няма как да бъде наложена, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Испания вече е въвела най-строгите правила в Европа по отношение на носенето на маски. В Мадрид те са задължителни на всички обществени места, освен ако хората са на открито и могат да спазват 1.5 метра дистанция. В по-голяма част от страната маските трябва да бъдат носени без значение на безопасната дистанция, но няма правила да бъдат носени у дома.

„Препоръчваме като предпазна мярка носенето на маски у дома, когато има срещи и събирания с хора, с които не живеете“, заяви на пресконференция главният здравен служител на региона на Мадрид Енрике Руис Ескудеро.

„Смятаме, че е важно, тъй като повечето огнища пламват при семейни или приятелски сбирки и празненства, където се събират хора, които не живеят заедно“, добави той.

Служителят заяви, че зависи от всеки гражданин да носи маска при частни събирания и допълни, че в Мадрид вече носят маски на открито, макар това да не е задължително. Районът на Мадрид бе един от най-тежко засегнатите в пика на пандемията, но през последните няколко седмици регистрира много по-малко нови случаи на Ковид-19 от Каталуния и Арагон, където бяха установени повечето от новите клъстъри на болестта.

Тръмп отмени част от конгреса на републиканците

Американският президент Доналд Тръмп анулира вчера провеждането на част от националния конгрес на Републиканската партия в щата Флорида заради разрастването на коронавирусната епидемия в щата, съобщиха световните агенции. „Сега не е моментът да правим голям конгрес“, заяви Тръмп, изтъквайки, че негов дълг като президент е да „предпази американците“. „Моментът за това събитие не е подходящ предвид случилото се наскоро – взривът на заразите във Флорида“, добави той пред журналисти в Белия дом.

В САЩ вече има над 4 млн. потвърдени случая и 143 хил. починали. Последният един милион е установен за 16 дни със скорост 43 заразени в минута. За сравнение – за първия бяха нужни 98 дни. Починалите за ден са 1112 – трети пореден ден с над 1100 жертви.

Националният конгрес на републиканците, на който Тръмп официално ще бъде номиниран за кандидат на Републиканската партия за изборите на 3 ноември, първоначално беше предвиден да се състои в Шарлът, щата Северна Каролина, от 24 до 27 август, припомня „Франс прес“. Но губернаторът демократ на щата поиска събитието да бъде в по-ограничен мащаб, защото не може да осигури нормалното му протичане поради изискванията за социална дистанция и други мерки. Впоследствие миналия месец републиканците преместиха основната част от конгреса си в Джаксънвил, щата Флорида. Малка група делегати все пак ще могат да се съберат в Шарлът на 24 август, за да номинират официално Тръмп.

Ръст в големите европейски държави

Няколко големи държави в Европа регистрират значителен ръст на заболелите за 24 часа в последните съобщения на здравните си власти.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия нараснаха през последното денонощие с 815 до 204 183, съобщи институтът „Роберт Кох“. Починали са десет души, с което общият брой на жертвите на Ковид-19 достигна 9111, добави институтът, цитиран от „Ройтерс“.

За първи път от началото на юни броят на новите случаи на коронавирус в Италия е над 300 за денонощие. За последните 24 часа новите заразени са 306, съобщи днес здравното министерство, цитирано от ТАСС. Починалите от COVID-19 са се увеличили с 10 и вече са 35 092 от началото на пандемията. Нови заразени са последното денонощие има в почти всички области на Италия. Властите смятат, че новите локални огнища на заразата се дължат на „внос“ от чужбина, в частност на пристигнали по море мигранти.

Общият броя на установените носители на коронавируса в страната е 245 338, от които 197 824 са се възстановили, включително 214 за последното денонощие.

Испания регистрира 971 новозаразени за 24 часа при 730 в сряда – с 241 повече от предния ден. Това е нов рекорд, откакто отпадна състоянието на тревога. Потвърдените случаи от началото на пандемията стават 270 хил. Повечето нови заразени са в Арагон, Каталуня и Мадрид.

Източник: dnevnik.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани