Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новата немска щурмова пушка НК433 отрича пластмасите

[post-views]
Новата немска щурмова пушка НК433 отрича пластмасите

доц. д-р инж. Георги Маринов

щурмова пушка НК433Немската компания Heckler & Koch отново доказа своята водеща роля в световното оръжейно производство. Нейната продукция е била класирана винаги в челните места по отношение на иновативност качество, надеждност и дълготрайност. Конструкторите на фирмата с внимание следят и анализират всички недостатъци при реалното използване на оръжията не само на полигоните, но и в различните локални конфликти и специални операции и своевременно ги отстраняват при разработването на нови образци. 
Такъв е случаят с новата щурмова пушка НК433. На практика тя интегрира всички положителни качества на щурмовите пушки G36 и НК416, произвеждани от същата фирма, но в нейната конструкция са внесени някои съществени подобрения. Конструкторите са отчели мнението на немските контингенти в Афганистан, които не са били доволни от наличието на множество пластмасови детайли. При интензивна стрелба, особено в горещо време, пластмасовите детайли се деформирали и това създавало редица неудобства. За да се преодолее този недостатък, тези проблемни детайли били заменени с такива изработени от високоустойчива алуминиева сплав която е лека и здрава. Това обаче не се отнася за приклада, който остава пластмасов, но по външен вид се различава от този на своите предшественици. Прикладът има телескопична конструкция и възможности за 5-степенно регулиране по дължина. Той може да се сгъва надясно, без да се възпрепятства възможността за стрелба. Освен това в горната му част има повдигаща се наставка за регулиране на приклада по височина. Допълнително удобство е създадено с възможността за закрепване на сменяеми наставки към задната стена на приклада.    
Характерна особеност на HK433 е, че тя е съставена от два основни конструктивни елемента, известни с наименованията „ловер” (lower) и „ъппер” (upper). С тях се обозначават горната и долната част на цевната кутия на оръжието, към които се закрепват всички останали детайли на оръжието. Автоматиката на новата щурмова пушка работи на принципа на отвеждане на част от барутните газове от цевта и задействане с тях на газово бутало, свързано със затвора. 
Ходът на буталото е къс както при американската щурмова пушка AR-18. Затворът има къса ръкохватка, която може да се установява от лявата или от дясната страна за удобство на стрелеца. При стрелба ръкохватката се намира в неподвижно състояние. 
HK433Газовото бутало е отделен детайл от затворната рама и има 7 бойни упора. Това му осигурява достатъчна надеждност при стрелба. Цевта е хромирана и е изработена по метода на студеното коване, което гарантира нейната висока износоустойчивост. По данни на производителя една цев може да издържи над 25 хил. изстрела. 
HK433 е модулно оръжие, на което могат да се монтират 6 различни по дължина цеви. Те се заменят бързо и позволяват да се получи пълноразмерна или малогабаритна щурмова пушка, лека картечница или т.нар. „марксманска пушка” с обозначение DMR (Designated Marksman Rifle). Последната представлява пехотно оръжие, заемащо междинно положение между обикновена щурмова пушка (автомат) и високоточна снайперска пушка, наричана в някои страни „тактическо оръжие за поддръжка”. В сравнение с обикновената щурмова пушка DMR е по-точна и далекобойна благодарение на прецизно обработената дълга цев.
HK433 може да се комплектова с цеви с дължини 503 мм, 480 мм, 421 мм, 368 мм, 318 мм и 280 мм, като с тях се изпълняват различни оперативни задачи.
По изискване на немската армия НК433 е снабдена с  трипозиционен превключател за вида на водения огън, който изпълнява и функцията на предпазител. С оръжието може да се води единичен или автоматичен огън с темп на стрелбата около 700 изстр./мин. върху дулната част на цевта, при необходимост се монтира заглушител.  Пушката има стандартен магазин, съответстващ на изискванията на STANAG 4179. С помощта на специален комплект НК433 може да използва пълнители и от пушката G36. За да не се нарушат обемът и съдържанието на бойната подготовка и за да не се нарушават създадените навици на бойците, долната част на цевната кутия може да се замени с цевни кутии от пушките G36 или от AR-15. 
Върху алумниевата цевна кутия могат да се закрепват множество допълнителни прибори – оптически мерници, прибори за нощно  наблюдение и др., които се поставят на специална планка с обозначение NAR (NATO Accessory Rail), изпълнена по STANAG 4694. Освен това върху цевната накладка има  направляваща „пикатини-релса”, към която се закрепва подцевен гранатомет М269 или M320, производство на същата фирма, за изстрелване на 40-мм гранати.
Интересна новост е възможността към оръжието да се използва брояч на произведените изстрели. Това е едно устройство, позволяващо в помощта на радиочестотната идентификация да се получи информация, полезна за осъществяване на контрол за дълготрайността на цевта.  
  Производителите са разработили варианти, предназначени за стандартните в НАТО патрони с калибър 5,56х45 и 7,62х51, като 7,62-мм вариант се обозначава НК231. Произвеждат се и варианти за патроните .300 AAC Blackout (7,62×35), както и за  7,62×39. 
НК433 има сравнително ниска маса която в зависимост от дължината на цевта е в границите от 3,250 кг до 3,650 кг без поставен пълнител. Общата дължина на компактния вариант на оръжието (с дължина на цевта 280 мм) при сгънат приклад е 577 мм, а при разгъване на приклада дължината достига до 843 мм. Когато се използва цев с дължина 503 мм, дължината при сгънат приклад е 792 мм, а при разгъване на приклада тя достига до 1060 мм.
По данни на някои източници командването на немската армия планира напълно да замени G36 с НК433 през 2026 г. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани