Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

SIG SAUER SP2022 е практически вечен пистолет

[post-views]
SIG SAUER SP2022  е практически  вечен пистолет

доц. д-р инж. Георги Маринов

SIG SAUER SP2022Пистолетът SIG SAUER SP2022 привлече вниманието на оръжейните експерти още през 2003 г., когато беше сключен договор за 
доставката на 250 хиляди пистолета от този модел за нуждите на френската полиция, жандармерия и гранична служба. Този договор е най-голямата чуждестранна поръчка на концерна J.P. Sauer & Sohn след Втората световна война. 
Причините за интереса на французите към този модел на известния оръжеен производител съвсем не е случайна. Това персонално оръжие е съчетало в себе си множество технологични новости и е запазило традиционната прецизност на изработката и високата надеждност. Точно тези качества са необходими на органите на реда, изпълняващи задачите си в сложна и динамична обстановка. 
Пистолетът е съвместна разработка на конструктори от компанията SAN Swiss Arms (Швейцария, бившата фирма SIG Arms) и J. P. Sauer & Sohn (Германия). Двете компании влизат в международния оръжеен концерн SIGARMS, изработващ оръжие с търговската марка SIG-Sauer.
SIG SAUER SP2022 е предназначен за популярните патрони, използвани в армейските и полицейските структури на страните от Европа – 9 mm Parabellum, .40 Smith&Wesson и .357 SIG. В същите калибри е разработен и компактен модел с обозначение SIG SAUER SPС2022. Конструкцията и на двата пистолета се явява развитие на придобилия популярност модел SIG PRO, който намери добър пазар не само в САЩ но и в редица европейски страни. 
Работата на пистолета е базирана на използване на принципа на отката на затвора при къс ход на цевта. Заключването на цевта към затвора се налага от използваните мощни пистолетни патрони и се осъществява по известната схема „Браунинг-ЗИГ”. По тази схема в изходно положение масивният патронник влиза в прозореца за изхвърляне на изстреляните гилзи и заключва цевта към затвора. Под патронника е изработена пета с профилен отвор, в който се разполага напречна ос, монтирана подвижно в рамката. При изстрел, под действие на откатната сила, заключената система цев затвор се придвижва назад. В момента на излитане на куршума от цевта патронникът се насочва надолу от петата под него и затворният блок се отключва от цевта. Това става в момент, когато куршумът е напуснал дулната част и налягането в цевта е спаднало значително. По-нататъшното движение на затвора назад е под въздействието само на инерционната сила и преодолявайки силата на възвратната пружина. 
Пистолетът е снабден с ударно-спусков механизъм с открито ударно чукче. Такава конструкция се предпочита от много професионалисти и любители, тъй като съхранява традиционните им представи и навици за поставяне на чукчето в бойно положение с помощта на палеца преди изстрел. Освен това положението на откритото ударно чукче се вижда при насочване на оръжието и се напипва добре при липса на видимост. 
Конструкторите са разработили модели с ударно-спусков механизъм с единично (SA), с двойно (DA) действие или само с двойно действие (DAO). Това разширява приложимостта на оръжието в различни силови структури и търсенето му на гражданския оръжеен пазар. 
Едно интересно решение в конструкцията на пистолетите SP2022 и SPС2022 е наличието на лост за безопасно връщане на ударното чукче, т.нар. „декокер”. Той е особено полезен за полицейските служители, изпълняващи задачи в динамично изменяща се оперативна обстановка. „Декокерът” позволява бързо и безопасно да се променя степента на готовност на пистолета за произвеждане на изстрел само с едно движение на палеца, който връща в изходно положение ударното чукче, без да нанася удар върху ударната игла.
Характерна конструктивна особеност е използването на възвратна пружина с правоъгълен профил на телта. Това позволява да се оптимизира нейният ход и в свито положение пружината да заема цилиндрична форма, без да се деформира около оста. Така се предотвратяват триенето и износването на леглото на пружината в рамката и това е свързано с увеличаване на дълготрайността на оръжието.
В съответствие с модерните изисквания към късоцевните оръжия рамката и ръкохватката на пистолета са изработени от високоустойчив полимерен материал. Това е позволило теглото на модела SP2022, използващ патрони 9 mm Para, да бъде, не по-голямо от 0,808 кг. Моделите с калибър .40 S&W и .357 SIG имат тегло 0,874 кг поради по-големите калибър и диаметър на цевта. 
френски полицаи с SIG SP2022Компактният модел SPС2022 тежи само 0,790 кг
Задната и предната стена на ръкохватката и предната стена на спусковата скоба са набраздени по подходящ начин за осигуряване на стабилно захващане с длан.
Създателите на пистолета са осигурили висока степен на безопасно използване на оръжието. В конструкцията на SIG SAUER SP2022  и SIG SAUER SPС2022 е заложена 4-степенна система за безопасност, предотвратяваща неволното произвеждане на изстрел.
Общата дължина на модела SP2022 е 188 мм, при 180 мм на модела SPС2022. Пълнителят на SP2022 и на компактния му вариант събира 15 патрона 9 mm Раrа. Моделите, използващи патрони с калибър .40 S&W и .357 SIG, имат 12-зарядни пълнителя.
Цевта е изработена по метода на студеното коване и се отличава с висока износоустойчивост. Има 6 нареза и е дълга 98 мм, а дължината на цевта на компактния вариант е 91 мм. С 14 мм е по-дълга цевта на специално изработените модели, на които могат да се навиват заглушители. 
Конструкторите са използвали стандартната шина Picatinny, на която могат да се закрепват допълнителни приспособления, осигуряващи на полицейските служители възможност за изпълнение на задачи в сложни условия – липса на светлина, ограничено време за точно примерване и др. Към шината могат да се монтират осветителни фенери, лазерни мерници, бързомерци и др. В различни литературни източници е посочено, че преди пускането на пазара на пистолета са проведени серия тежки тестови изпитвания за надеждност включващи традиционното престояване в солена вода, потопяване в кал, хвърляне върху бетон от височина 4 м, замразяване и др. При проведените стрелби с около 460 хил. патрона е установено, че ресурсът на пистолета е около 24 хил., което го прави практически вечен. За сравнение може да се посочи, че цевите на обикновените пистолети издържат не повече от 10 хил. изстрела.

Най-ново

Единична публикация

Избрани