Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи арести в Ливан след опустошителните експлозии в Бейрут

[post-views]
Ливан в тридневен траур: Расте броят на жертвите от разрушителната експлозия в Бейрут

livan_Beirut_exploziaПърви арести в Ливан заради опустошителните експлозии в столицата Бейрут, при които загинаха най-малко 145 души, а хиляди други бяха ранени. В страната започна да пристига първата хуманитарна помощ.

Два дни след трагедията в Бейрут основен приоритет на властите остава издирването на оцелели. До този момент е потвърдена смъртта на 145 души, ранените са над 5000, а близо половин милион нямат сигурен покрив над главата.

Основният въпрос който интересува хората в Ливан, два дни след трагедията, как се е стигнало до там. Много от тях  обвиняват в корупцията, престъпна небрежност и най-вече лошо управление сред политиците.

„Това е поредната небрежност на управляващия елит. Тази атомна бомба е стояла там от години и нито един лидер или политик не е направил нищо.“

Престъпна небрежност е и основната версия по която работят разследващите по случая. Под домашен арест са поставени голям брой  началници и служители на пристанището, където е съхранявана избухналата амониевата селитра. Местни медии хвърлят вината  върху властите, като публикуваха писма, с които пристанищните власти от години предупреждават компетентните органи за опасностите, които крие съхраняваният химикал. Той може да се използва не само за изкуствена тор, а и за направата на експлозив. Това, което се знае за амониевата селитра, е че е конфискувана през 2013 година от кораб, собственост на руски граждани, който е плавал под флага на Молдова. Междувременно в страната започна да пристигна първата хуманитарна помощ, след като на апелът се отзоваха една дузина страни, сред които Германия, Франция, Великобритания и Русия.

В страната пристига и френския президент Еманюел Макрон, който обеща да координира хуманитарна помощ за Ливан, само при условие, ако правителството прокара необходимите икономически реформи и се справи със ширещата корупция. Трагичният инцидент дойде в изключително тежък момент за Ливан. Наред с разрастващата епидемията от КОВИД-19, страната и преживява една от най-тежките си икономически кризи, което даде повод в началото на годината за невиждани от десетилетия масови протести и разпали старите вражди между отделните религиозни общности. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани