Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония отбелязва 75 години от бомбандировките над Хирошима

[post-views]

bomba_hiroshimaЯпония отбелязва 75 години от атомните бомбардировките над град Хирошима. На възпоменателната церемония японският премиер Шиндзо Абе призова света да се откаже от ядреното оръжие.

С камбанен звън и минута мълчание Япония почете паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка на град Хирошима. В ограничен състав заради ситуацията с коронавируса, оцелели, техни близки и други отбелязаха годишнината от трагедията в Парка на мира.  В прочувствена реч, японския премиер Шиндзо Абе заяви:

Нашата нация твърдо поддържа „Трите неядрени принципа“  – за това, че не притежава, произвежда или разрешава ядрени оръжия да влизат в страната. Япония ще поеме водеща роля в усилията на международната общност за изграждане на свят без ядрени оръжия.

Припомням, че на днешния ден през 1945г., по време на Втората световна война, американският боен самолет пусна атомна бомба и срина до основи град Хирошима, като уби 140 000 души от приблизително 350 000 население. Три дни по-късно е хвърлена и втора атомна бомба, с която е разрушен град Нагасаки. Светът остро осъжда действията на САЩ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани