Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Адски взрив уби стотици в Бейрут

[post-views]
Адски взрив уби стотици в Бейрут

beyrutНай-малко 137 души са убити, десетки други се водят безследно изчезнали, а ранените са няколко хиляди. Това са печалните резултати от страшен взрив, избухнал на пристанището в ливанската столица Бейрут във вторник вечер. 
Взривили са се конфискувани през 2014 година 2750 тона амониев нитрат. Това е вещество, използвано за производство на експлозиви и торове в земеделието. То е известно с разрушителната си сила при контакт с вода и огън, а също така бе използвано от крайно десен терорист в атентата в Оклахома сити през 1995 г. 
Преди взрива в района на пристанището започна пожар, вероятно причинен от заваръчни работи. За потушаването му е била изпратена пожарна кола. Цялата пожарна команда е изчезнала безследно в последвалата експлозия, не е известна съдбата и на други работници и служители в непосредствена близост.Очевидци описват, че ударната вълна е била толкова силна, че е поваляла на земята хора на 2 километра от мястото на взрива и е изкъртила балкони от фасадите на сгради. Строшени са стъклата и е изкъртена дограмата на хиляди сгради, включително и тази на правителството на Ливан. Жилищата на около 300 хиляди души са необитаеми поради разрушенията. 
Жителите, които не са видели взрива, първоначално помислили, че усещат удар от земетресение. Тътенът от експлозията е бил чут на над 200 км на запад на остров Кипър. Според някои експерти това е най-големият конвенционален взрив в човешката история, отстъпващ по количество на освободената енергия единствено на атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки. 
Опасният амониев нитрат се озовава в Бейрут през 2013 г. след като корабът „Rhosus“ спира непланирано в ливанското пристанище на път от Батуми (Грузия) за Мозамбик. След инспекция от пристанищните власти на екипажа е забранено да продължи, а селитрата на борда е преместена в складове на пристанището от съображения за безопасност година по-късно.
Ройтерс съобщава, че още преди шест месеца инспекция в пристанището е довела до предупреждението, че материалът може да „взриви целия Бейрут“. Междувременно генералният директор на митниците Бадри Дахер казва, че неколкократно е писал на ливански институции с искане за инструкции какво да прави с амониевия нитрат. В едно от писмата настоява той да бъде изнесен „незабавно“ или разпродаден. Властите обаче не са предприели нищо. 
Медицинската и икономическа ситуация в Ливан след взрива е критична. Болниците са препълнени с ранени. Страната внася по-голямата част от пшеницата, която потребява, през терминал в пристанището на Бейрут. Зърното в терминала е унищожено, а запасите, останали в страната, ще стигнат за по-малко от седмици. Бейрут вече търси алтернатива за зърнохранилище, но междувременно има нужда от резерви за поне три месеца за хранителната си сигурност. Властите в Бейрут оценява щетите на поне 3-5 млрд. долара, но според други оценки те могат да достигнат $15 млрд. 
Много държави – от Турция, Иран и арабските страни до западни – обявиха, че ще помогнат на Ливан да се изправи на крака, а френският президент Еманюел Макрон, лидер на една от най-важните за Ливан страни, вече пристигна в Бейрут. 
Трагедията от вторник се случи по време на тежка икономическа криза в Ливан. Местната валута – ливанската лира не спира да губи от стойността си – минималната заплата по формалния курс се оценява на 450 долара, но на черния пазар равностойността е едва 70 (курсът се срина с 80% за година).
Ливан е силно зависим от внос на стоки, а междувременно държавният дълг достигна 92 млрд. долара (170% от брутния вътрешен продукт на страната). Преди взрива очакваната рецесия за тази година бе 13,8% от БВП. 
Заради близостта със Сирия имаше епизоди на преливане на сирийската гражданска война на ливанска територия. „Хизбула“, чието военно крило е обявено от ЕС за терористична организация, се сражава на страната на президента Башар ал Асад.

Най-ново

Единична публикация

Избрани