Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Протестиращи в Бейрут превземат министерства

[post-views]
Поредна нощ на протести в Бейрут – повече от 40 души бяха ранени при размириците

livanХиляди протестиращи атакуваха сградите на няколко министерства в ливанската столица Бейрут, съобщи Ройтерс. Масовото недоволство срещу правителството избухна след експлозията във вторник, убила поне 158 и ранила над 6 хиляди души.

Демонстрантите хвърляли камъни и фойерверки срещу полицията, която пък им отговаряла с гранати със сълзотворен газ. Ливанските сили за сигурност открили огън в парламента в опит да разпръснат протестиращите.

„Възмездие, мъст до падането на режима“, скандирали демонстрантите, струпали се на Площада на мъчениците. Някои от тях размахвали бесилки, а други издигали плакати с имената на хора, загинали при експлозията.

Някои от демонстрантите нахлули във външното министерство и останали там в продължение на няколко часа. Те обявили, че създават „щаб на революцията“, и започнали да горят документи и изображения на президента на страната Мишел Аун. Стигнало се до намеса на армията, която освободила сградата от намиращите се вътре близо 100 души. Демонстрантите превзели и две други министерства – на енергетиката и икономиката.

При сблъсъците в центъра на Бейрут е загинал един полицай, а 230 души са ранени.

„Излизане от тази криза ще е възможно само чрез предсрочни парламентарни избори“, каза премиерът на Ливан Хасан Диаб. В неделя министърката на информацията на Ливан Манал Абдел Самад заяви, че подава оставка от правителството.

Повече от 60 души още се водят като безследно изчезнали в Бейрут 4 дни след взрива в пристанището. Около 300 000 души са без дом, а страната е на ръба на хуманитарна криза.

Източник: в.“24 часа“

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани