Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Китай прати изтребители край Тайван

[post-views]
Над 20 китайски военни самолета са приближили Тайван, съобщи Тайпе

j20-kitaiПо време на US визита в Тайпе – Китай прати изтребители край Тайван

Прехванаха ги противовъздушни ракети

Китай вдигна изтребители, които прелетяха над Тайванския проток, разделящ острова от Китай. Бойните самолети бяха проследени от базирани на земята противовъздушни ракети и съпроводени от патрулиращи тайвански изтребители, предаде Ройтерс.

Играта на нерви се случи по време на визитата в Тайпе на американския здравен министър Алекс Азар, който е най-високопоставеният представител на САЩ, пристигнал в Тайван през последните 40 години. Посещението разгневи Китай, който смята Тайван за своя, отцепила се територия, като Пекин бе обещал да предприеме ответни мерки.

Двата китайски изтребителя за кратко навлезли над тайванската част на протока, минути преди Азар да се срещне с тавайнската президентка Цай Ингвен. Нахлуването е едва третото от 2016 г., когато бойни самолети на Пекин преминаха разделителната линия в протока.

Вашингтон прекрати официално отношения с Тайпе през 1979 г., за да запази връзките си с Пекин. На фона на влошаващите се отношения между САЩ и Китай по време на настоящата администрация в Белия дом, президентът Доналд Тръмп превърна в приоритет засилването на подкрепата за Тайван и увеличи продажбите на оръжия за острова.

Източник: в.“Труд“

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани