Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Правителството на Ливан подаде оставка

[post-views]
Български ли е корабът, взривил Бейрут?

livan_beirutСлед взрива в столицата Бейрут – правителството на Ливан подаде оставка

Правителството на Ливан подаде оставка, след като опустошителният взрив в Бейрут ликвидира 25% от БВП на държавата, уби стотици и рани хиляди, предизвика обществено недоволство към политическия елит, което прерасна в кървави сблъсъците по площадите на столицата, заяви здравният министър на страната Хамад Хасан, цитиран от световните медии. Ливанският премиер Хасан Диаб ще депозира оставката пред президента на Ливан Мишел Аун в президентския дворец.

Преди това ливанската полиция използва сълзотворен газ, опитвайки се да разпръсне множество протестиращи, които блокират улица близо до сградата на парламента в центъра на Бейрут.

Протестите заляха града за втора поредна вечер с искания за оставка на коалиционното правителство на Диаб и за независимо разследване на причините за огромния взрив, опустошил столицата и убил близо 160 души и ранил над 6000 тази седмица.

Демонстрантите успяха да съборят железните заграждения и да си пробият път към една от улиците, водещи към сградата на парламента на площад „Етуал“. Там се завързаха остри схватки с веригата от полицаи с пластмасови щитове. На входа на площада лумнаха пламъци.

Сред силите на реда има ранени, на които се оказва помощ на място зад колоните на съседните търговски пасажи.

По-рано протестиращите успяха да нахлуят в сградите на министерството на труда и на министерството на разселените мигранти. Те скандирали „Държавата – това сме ние“. Полицията се опита да ги усмири със сълзотворен газ и гумени куршуми.

До протестите и сблъсъците се стигна, след като лидерът на опозиционната християнска партия Катаиб – Сами Джемайел, призова за масови антиправителствени действия. Протестиращите обвиняват управляващата коалиция в корупция и настояват за предсрочни избори.

Командването на армията призова протестиращите да не излизат извън рамките на мирните протести, но предупреди, че няма да търпи атаки срещу войниците и нападения срещу обекти и частна собственост.

При поредния ден на сблъсъци по улиците на столицата бяха ранени близо 500 души, сред тях 70 полицаи и 105 военни, включително 8 офицери.

Източник: в.“Монитор“

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани