Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Освободени протестиращи в Беларус – Унгария призова за диалог с ЕС

[post-views]

lukashenko_belarusОсвободени от затвора демонстранти, след масовите арести през последните денонощия в Беларус. Междувременно Унгария призова Европейския съюз да продължи диалога с Беларус.

Стотици са освободени от затвора, след като бяха задържани по време на масови протести, избухнали след преизбирането на президента Александър Лукашенко миналата неделя. Властите в Беларус обявиха, че 1000 души от арестуваните са вече на свобода. Няколко новоосвободени описват ужаса в затвора. Те твърдят, че са били бити, лишени от вода и сън, получавали са токови удари, горени са с цигари и допълват, че десетки задържани са били натъпкани в малки килии, предназначени за няколко души.
Междувременно множество жени се събраха по улиците на Минск, на мирно шествие, с цветя в ръцете си. Те се обявиха срещу насилието на режима и в подкрепа на арестуваните и пострадалите в кървавите размирици. Някои от тях споделят, че мъже им са били пребити до смърт при сблъсъците с полицията, а други са в затвора. Жените призовават за край на насилието и репресията в страната.

След като Унгария не изрази позиция за събития в Беларус през последната седмица, страната настоя ЕС да продължи диалога с Беларус. Унгарския външен министър заяви, че се интересува от решенията на съюза, които не възпират от бъдещи отношения Беларус и Европейския съюз, както и от действия, които не отхвърлят програмата за Източно партньорство.

Припомням, че Унгарският премиер Виктор Орбан поддържа добри отношения с президента Лукашенко. Той посети Минск през юни, където призова за прекратяване на санкциите на ЕС. На срещата Александър Лукашенко нарече Унгария най-близкия партньор на Беларус в ЕС и страна, която „ни разбира повече от всеки друг“.

Междувременно Беларуската носителка на Нобелова награда Светлана Алексиевич осъди полицейското насилие срещу протестиращите в своята страна и призова Александър Лукашенко да си отиде по мирен начин. Тя се обърна към него с думите: „Иди си, преди да станало е късно, преди да си хвърлил хората в ужасна бездна, в бездната на гражданската война. Ти просто искаш власт и желанието ти ще свърши с кръв“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани