Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ливан може да остане без хляб

[post-views]
Ливан може да остане без хляб

Image: Lebanon's PM Diab is pictured at the government palace in BeirutАко работата на пристанището на Бейрут не бъде възобновена до две седмици, Ливан може да остане без хляб. Това предупреждение отправи изпълнителният директор на Световната продоволствена програма почти седмица след като взрив унищожи голяма част от пристанището и остави след себе си над 200 убити, 6000 ранени и стотици хиляди без дом.
Крайно съм обезпокоен, че след около две седмици и половина хлябът в страната ще свърши, каза на брифинг за хуманитарната ситуация в Ливан Дейвид Бизли. По думите му 85 процента от зърното в страната се внася. То пристига през бейрутското пристанище, което беше разрушено. Сега работим по това да възстановим поне временно възможността пристанището да приема кораби с храни. Изпратихме кораб със 17 500 т пшеница, който може след две седмици да пристигне в Бейрут и да осигури на Ливан хляб за двадесет дни, посочи Бизли. 
Продоволствената криза би била поредната, обхващаща Ливан, дни след като част от столицата му бе опустошена от експлозията. Засега основната версия е за небрежност, позволила 2750 тона амониев нитрат да се съхраняват на пристанището години наред. В резултат много жители искат оставката на правителството и протестите в Бейрут, започнали в края на миналата седмица, продължават вече няколко дни с искания за оттегляне от властта на целия политически елит.
Оставката, обявена от премиера Хасан Диаб с думите, че корупцията в Ливан е по-голяма от държавата, не успокои жителите, част от които опитаха да завземат парламента. Според Ливанския червен кръст при сблъсъците са пострадали най-малко 45 души, седем от които са откарани в болници.
Диаб бе избран с подкрепата на „Хизбула“ – ливанска шиитска организация, подкрепяна от Иран и доминираща политическа сила с интереси в редица сектори. „Хизбула“, само част от нея (т.нар. военно крило) обявена за терористична организация, участва във войната в Сирия, а на територията на Ливан контролира редица важни инфраструктурни обекти, според много публикации сред тях вероятно е и пристанището. 
Според новинарския сайт „Лебанън дибейт“ сред причините за оставката на правителството са били вътрешните разногласия в кабинета по въпроса за участието на международни експерти в разследването на трагедията от 4 август.    

Най-ново

Единична публикация

Избрани