Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военни завзеха властта в Мали след арести и оставки в страната

[post-views]

radison_maliАрести и оставки в Мали. Президентът на страната – Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и разпусна парламента, след като беше задържан от разбунтували се военни, заедно с министър председателят на страната.

В телевизионно обръщение държавният глава Кейта заяви, че не иска да се пролива кръв и не желае да стои на власт на всяка цена, особено ако станат кръвопролития. По-рано президентът и премиерът-Бубу Сисе бяха арестувани в столицата Бамако и откарани с брониран автомобил във военната база, откъдето започна бунтът. Разбунтувалите се военни обкръжиха по-рано резиденцията на Кейта и стреляха във въздуха, което засили страховете, че се прави опит за преврат. Привърженици на протестно движение срещу президента твърдят, че ставащото не е преврат, а народно въстание. Арестът на Ибрахим Кейта задълбочава кризата, отприщена от няколко големи протести срещу властта през последните месеци. Военните взели властта в Мали обявиха, че създават национален комитет за спасение на народа и заявиха желанието си за общи избори в разумен срок.

Не закъсняха и реакциите в международен план. Организацията на обединените нации и Африканският съюз призоваха за освобождаване на задържаните. Икономическата общност на западноафриканските държави обяви, че затваря границите си с Мали и преустановят всякаква финансова помощ за страната.

Франция също осъди случващото се в страната. Очаква се Съвета за сигурност на ООН да обсъди по-късно днес последните развития в Мали.

Най-ново

Единична публикация

Избрани