Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Председателят на ЕП предлага санкции на отговорните за насилието в Беларус

[post-views]
Председателят на ЕП предлага санкции на отговорните за насилието в Беларус

David Sassoli_EU_ParlamentПредседателят на Европейския парламент Давид Сасоли предложи санкции за виновните за насилието в Беларус  и изрази притеснение от още насилие. С неговото изказване започна видео конферетното заседание на Европарламента, посветено на кризата в Беларус. 

Давид Сасоли призовава ЕС незабавно да наложи санкции на отговорните за насилието над протестиращите. Той допълни, че европейските мерки може да включват запор на имущество на злоупотребили с власт и нарушили човешки права.

Според председателят на ЕП, външна намеса в тази криза би била неприемлива, а постигането на мирно решение следва да се потърси чрез диалог между Беларус и международните участници. Давид Сасоли призовава за незабавни нови избори и настоява задържаните протестиращи да бъдат освободени и обезщетени.

От своя страна президентът на Беларус Александър Лукашенко призова западните лидери, обсъждащи ситуацията в Беларус,  да обърнат внимание на проблемите в собствените си страни.

Той твърди, че западът финансирал уличните протести и безредици в Беларус. Лукашенко не пропусна възможността да изрази благодарност към работниците, които не са се включили в протестните стачки. По рано днес Кремъл заяви, че няма необходимост да оказва военна или друга помощ на Беларус, както и че страната не вижда нужда от такава помощ от Русия.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани