Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белград отрича да планира ограда на българо-сръбската граница

[post-views]
Белград отрича да планира ограда на българо-сръбската граница

ogradaПо разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева дипломатическата ни служба поиска обяснение от сръбските власти по повод публикациите в сръбски медии, че правителството ще строи ограда по границата с България. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Оградата трябвало да спре нелегалното влизане в Сърбия, както и разпространението на КОВИД-19. Подобно съоръжение от 2 месеца се строи на сръбско-македонската граница. Посланикът за специални поръчения Иван Петков разговаря със сръбския посланик в София Желко Йович, който заяви, че правителството му не е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършва подготовката за такова съоръжение.  Посланикът ни в Белград Радко Влайков разговаря с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател г-жа Ана Бърнабич.  Получено е уверение, че решение за строеж на оградата не е вземано, а ако в бъдеще се обсъжда, ще бъдем уведомени предварително.

Двамата български дипломати са подчертали, че Гранична полиция  охранява изключително стриктно границата ни със Сърбия като външна граница на ЕС. За първата половина на годината там българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Милена Бояджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани