Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Димитър Списаревски изрисуван на фасада

[post-views]
Димитър Списаревски изрисуван  на фасада

Exif_JPEG_420Вече стана традиция български генерали и изтъкнати военни дейци да бъдат увековечавани на фасадите на големи сгради. Начинанието започна от София с изобразяването на видни възрожденци по стените на трафопостове, което първоначално беше критикувано, но след това се превърна в една наистина оригинална идея. Последният такъв случай е с изобразяването на военния летец Димитър Списаревски на фасадата на жилищна сграда в столицата, съвсем близо до редакцията на вестник „Българска армия“. 
Димитър Светозаров Списаревски е български офицер, летец изтребител. Приживе е поручик, посмъртно е произведен в капитан (1944 г.) и полковник (през 2009 г.). Кавалер е на ордена „За храброст“ (посмъртно).

Родът му е от Кюстенджа. Загива при боен полет по време на бомбардировките на София през Втората световна война, след като сваля американски бомбардировач B-24.
Димитър Списаревски, наричан от другарите си Спаич, е роден на 19 юли 1916 г. в Добрич, тогава в Румъния, малко преди градът да бъде освободен от българската войска по време на Първата световна война. Баща му, офицерът от запаса Cветозар Списаревски, и чичо му, дипломатът Коста Списаревски, са българи от Кюстенджа. Димитър е потомък на котленски възрожденски род, чиито корени се знаят до първата половина на XVIII век. 
Другият чичо на летеца, също Димитър Списаревски, е офицер и поет, кавалер на български и сръбски ордени за храброст. В края на Междусъюзническата война е убит при Злетовска река, докато е парламентьор при сърбите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани