Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

 „Фейсбук“ и „Туитър“ блокираха руска мрежа за дезинформация

[post-views]
”Факти срещу дезинформацията”  на Фейсбук страницата на МС

facebook_ „Фейсбук“ и „Тиутър“ са премахнали мрежа от акаунти и страници, които са били част от руска операция за влияние върху обществените нагласи. Зад свалените акаунти стои близката до руското правителство Агенция за интернет изследвания, която в миналото е обвинявана в опит за намеса в американския политически живот, съобщиха от социалните мрежи.

Неутрализирана е „малка мрежа“ от 13 акаунта и страници, чиято основна цел е била да разпространява подвеждаща и невярна информация, посочиха от „Фейсбук“. От своя страна „Туитър“ съобщава за свалени 5 акаунта от същата мрежа.

Провалената операция е засечена в ранен етап, със съдействието на ФБР. В центъра на мрежата е бил сайт на име „Данни за мир“, който се представял за независима медия, като целевата му група са хора с леви възгледи. И „Фейсбук, и „Туитър“, са категорични, че мрежата е спряна преди да постигне по-сериозен успех. Новината за поредната разбита мрежа идва близо два месеца преди президентските избори в САЩ, на които ще се изправят един срещу друг настоящият президент Доналд Тръмп и кандидатът на демократите Джо Байдън. Припомням, че предишният вот през 2016 г. мина под сянката на твърденията на разузнавателна общност, че Русия се опитала да се намеси в американския политически живот чрез манипулиране на обществени нагласи в социалните мрежи. Според американското разузнаване в центъра на операцията е била именно Агенцията за интернет изследвания, известна още като „Фермата за тролове“. Тя е  финансирана от милиардера Евгений Пригожин, който пък  е известен като „готвачът на Путин“.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани