Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция търси възмездие: Започна делото срещу нападателите на сп. „Шарли Ебдо“

[post-views]
Съдът нареди на Доналд Тръмп да плати 83,3 милиона долара на писателката Елизабет Джийн Карол, той ще обжалва

sudВъв Франция започна исторически съдебен процес.  Пред   съда застанаха 14 души, обвинени в съучастие с терористите, които през 2015 г. атакуваха редакцията на списание „Шарли Ебдо“ и еврейски магазин. Припомням, че атаките, при които загинаха 17 души, дадоха началото на вълна от терористични нападения във Франция, отнели живот на десетки хора.

Процесът, който цяла Франция очаква с нетърпение от месеци започна при драконови мерките за сигурност. Очаква се съдът  да вземе окончателно решение след близо две месеца. Дотогава трябва да чуе показанията на 150  свидетели и експерти.

За много французи процесът е дългоочаквано възмездие за жертвите на терористични атаки от на 15 януари 2015 г.

Припомням, че атаките, дело на трима симпатизанти на „Ал Кайда“ срещу редакцията на “Шарли Ебдо“ и еврейския магазин, се разиграха в рамките на три дни, като в последствие беше установено, че между тях има връзка.

Като повод за атаката терористичната организация  обяви решение на сатиричното списание „Шарли Ебдо“ да публикува провокативни карикатури на пророка Мохамед, които провокираха остри обществени реакции сред мюсюлманите по света.

 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани