Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария заплаши да се оттегли от фонда за COVID-19

[post-views]
Унгария заплаши да се оттегли от фонда за COVID-19

Европейският съюз планира да отдели 750 млрд. евро за фонда за възстановяване.

челоУнгарският парламент може да оттегли своето съгласие от европейския план за възстановяване на страните-членки от кризата с COVID-19. Това ще се случи ако предложението за обвързване на средствата на Блока с върховенството на закона не бъде уредено според желанието на Унгария, отбелязва изданието Politico.
Европейският съюз планира да отдели 750 млрд. евро за фонда за възстановяване. Целта е организацията да бъде извадена от кризата с коронавируса. Това изисква по-голямата част от националните парламенти да дадат гаранции с решение за собствени ресурси. Това е правен ход, който предоставя на Блока допълнителни финансови гаранции от страните членки. 
Германското председателство на Съвета на ЕС е обяснило на екипа на Европейския парламент, че Унгария няма да даде съгласието си, докато не бъде финализиран регламентът относно предложения механизъм за върховенство на закона.
Срещата бе проведена във вторник. Част от дискусиите между страните от ЕС и членовете на ЕП ще бъдат относно бюджетната сделка за периода 2021-2027 година. Тя трябва да бъде одобрена в ЕП, за да влезе в сила от 1 януари, както е по план. Германското председателство представлява страните от ЕС.
Правителството на Виктор Орбан се опитва да предотврати плановете за свързването на разпределението на парите от ЕС със зачитането на върховенството на закона в отделните страни-членки.

Най-ново

Единична публикация

Избрани