Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Планът  „НАТО  2030“

NATO Secretary General Stoltenberg addresses a news conference during a NATO defence ministers meeting in BrusselsЙенс Столтенберг стана генерален секретар на НАТО през октомври 2014 г. след блестяща национална и международна кариера. Като бивш министър-председател на Норвегия и специален пратеник на ООН той е категоричен привърженик на разширяването на глобалното и трансатлантическото сътрудничество. Мандатът на Столтенберг като генерален секретар на НАТО беше удължен до края на септември 2022 г.
На Столтенберг се падна честта да води НАТО в една международна среда за сигурност, наситена с още по-големи предизвикателства отпреди. Да внедрява подходи за по-солидно укрепване на колективната отбрана след Студената война, като увеличава готовността на въоръжените сили и разполага бойни части на източния фланг на НАТО. Столтенберг вярва в надеждните мерки за възпиране и отбрана, като същевременно поддържа диалога с Русия. Освен това ратува за увеличаване на разходите за отбрана, за по-добро разпределение на тежестта в рамките на Алианса и още по-голямо съсредоточаване в иновациите. В същото време НАТО засилва усилията си в борбата срещу тероризма. Столтенберг е запален привърженик на партньорството. Под негово ръководство сътрудничеството между НАТО и Европейския съюз достигна безпрецедентни нива.

Defender-Europe 20На 8 юни тази година Столтенберг даде старт на плана „НАТО 2030“, за да стане „нашият силен Алианс още по-силен“, както се изрази той. Дълбоко е убеден, че както се променя светът, така и НАТО ще продължи да се променя. Целта на този план генералният секретар на НАТО разясни в онлайн разговор с Атлантическия съвет и Германския фонд „Маршал” на САЩ (GMF). Според него „Това е възможност да размислим къде виждаме нашия Алианс след десет години и как той ще продължи да ни пази в един все по-несигурен свят“.
По думите на Столтенберг, „За да постигне това, НАТО трябва да остане силна във военно отношение, да бъде по-единна политически и да възприеме по-широк подход в световен мащаб“. В речта си той заявява, че „за да останем силни във военно отношение, трябва да продължим да инвестираме в нашите въоръжени сили и модерни военни способности, които ни гарантират сигурност повече от 70 години. Укрепването на НАТО в политическо отношение означава използване на организацията като форум за дискусии и когато е необходимо, за действие по въпроси, засягащи нашата споделена сигурност. Превръщането на НАТО в по-глобален Алианс означава още по-тясна работа със съмишленици, за да защитим нашите ценности в свят на засилена глобална конкуренция.“
5-5 (22)Столтенберг посочва още, че „НАТО обединява 30 съюзници от двете страни на Атлантическия океан, или почти 1 млрд. души. Това е половината от световната военна и икономическа мощ в съчетание с мрежа от глобални партньори“. 
И допълва: „Докато гледаме към 2030 г., трябва да работим още по-тясно с партньори като Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, за да защитим глобалните правила и институции, които ни пазят в продължение на десетилетия, да установим норми и стандарти в космоса и в киберпространството, в новите технологии и в глобалния контрол над оръжията“.  
„В крайна сметка, подчертава генералният секретар на НАТО, трябва да се застъпим за света, изграден върху свободата и демокрацията, а не върху насилието и принудата.“ 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани