Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лукашенко гони главните опозиционери в чужбина

[post-views]
Лукашенко гони главните опозиционери в чужбина

В Минск не изключват провеждането на нови президентски избори.

Belarus ProtestsБеларуската опозиционерка Мария Колесникова, член на президиума на Координационния съвет на опозицията, е арестувана и заподозряна в публичен призив за завземане на властта, съобщи нейната адвокатка Людмила Казак. Тя уточни, че нейната клиентка е в следствен арест в Минск. Бащата на заподозряната опозиционерка Александър Колесников съобщи, че му се е обадил ръководителят на следствена група, който го е уведомил, че дъщеря му е арестувана.
Колесникова бе отвлечена в понеделник от неизвестни лица в центъра на Минск. По-късно стана ясно, че беларуските власти са се опитали да я накарат насила да напусне страната, но след като е откарана на украинската граница, опозиционерката е скъсала паспорта си, за да не бъде допусната на територията на Украйна. Украинският заместник-министър на вътрешните работи Антон Герашченко заяви, че опитът за прогонване на Колесникова от Беларус не е успял, „защото тази смела жена е предприела действия, направили невъзможно прехвърлянето й през границата“.
Адвокатка обяви, че Колесникова е „в бойно настроение“ и „се придържа към същите изявления и позиции, както преди“. Според нея властите искат да я съдят въз основа на чл. 361 от Наказателния кодекс на Беларус („Публични призиви за завземане на държавната власт или принудителна промяна на конституционния ред“). По-рано пресслужбата на Координационния съвет съобщи, че в дома на Колесникова се извършва обиск. Те добавиха, че не могат да се свържат с Максим Знак, член на президиума на Координационния съвет. По-късно стана ясно, че Знак е арестуван и срещу него е повдигнато същото обвинение.
Така единственият член на Координационния съвет, който остава на свобода и не е напуснал страната, се оказа писателката Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда за литература. Тя обвини беларуските власти, че тероризират собствения си народ.
Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко за първи път каза, че може би управлява твърде дълго, предаде ТАСС. Той обаче заяви, че в момента е единственият, който може да „защити“ сънародниците си. „Да, възможно е аз малко да съм се заседял, възможно е, показват ме не само по телевизора, но и от ютията, и от чайника“, беше цитиран да казва пред телевизионния канал „Россия-1“ Лукашенко, който е държавен глава от 1994 г. Той е добавил, че не изключва провеждането на предсрочни президентски избори, но след като в страната бъде извършена конституционна реформа. 
Беларус се тресе от масови протести срещу Лукашенко, когото опозицията обвинява, че е фалшифицирал изборите на 9 август, където според официалните данни той спечели шести мандат с 81% от гласовете. Протестиращите искат нови честни избори и освобождаване на политическите затворници.

Най-ново

Единична публикация

Избрани