Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напусна света Иржи Менцел, приятелят на България

[post-views]
Напусна света Иржи Менцел, приятелят на България

980x551_1599475533Отиде си още един представител на Новата  вълна в киното от 60-те години в Чехословакия (заедно с Милош Форман, Вера Хитилова и Яромир Иреш) и носител на наградата „Оскар” на Американската киноакадемия за първия си филм  „Строго охранявани влакове” – режисьорът Иржи Менцел. Той получи признание като един от най-големите майстори на комедията на ХХ век.
Няма ненаграден негов филм: „Капризно лято” („Карлови Вари 68”), „Чучулиги на конец” („Златна мечка” на Берлинаре, 20 г. след създаването си и веднага след падането на забраната за прожекцията му), а „Селце мое, централно” е с номинация за „Оскар”. Хуманистичен поглед, но и сарказъм до дълбока сатира се съчетават с провокативна кинематография във филмите му.
Българската следа се свързва с пиесата „Вечеря за тъпаци”, която продължава да се играе в Сатирата. Но той постави и други пиеси и често посещаваше България. А талантливият ни актьор Иван Бърнев изигра незабравимата главна роля във филма му „Обслужвах английския крал”. 
Първата визита на Менцел у нас е през 90-те в Дома на киното на „Фестивал на световната комедия според Менцел”, когато той лично представя филма си „Животът и невероятните приключения на войника Иван Чонкин”. През 2007 г. той получава Наградата на София на София филм фест, а през 2014 г. представя последния си филм „Донжуановците”. 
На кинофестивала Cinelibri у нас той представи и автобиографичната си книга „Капризни години”.
Последните си години той посвещава на театъра – като режисьор и актьор.

Най-ново

Единична публикация

Избрани