Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ изтеглят 2200 войници от Ирак

[post-views]
Тръмп разкритикува разследването за щурма на Капитолия и го определи като пародия на правосъдие

donald-trump-spacex-speech-gty-imgСъединените щати изтеглят близо 2200 от военнослужещите си в Ирак до седмици, съобщи командирът на американските сили в Близкия изток Кенет Макензи, предаде Би Би Си. Пред репортери Макензи заяви, че присъствието на войниците ще бъде свито от около 5200 до 3000 до края на месеца. Останалите американски войници ще продължат да оказват подкрепа на иракските въоръжени сили, за да бъдат „изкоренени последните остатъци“ от джихадистката група „Ислямска държава“.
Президентът Доналд Тръмп, към когото преди изборите отново зачестиха критиките, че не е изпълнил обещанието за намаляване на военното присъствие на САЩ в Близкия изток, каза миналия месец, че планира изтегляне от Ирак възможно най-бързо.Тръмп спомена такава възможност и за Афганистан, но предстои да даде повече подробности. 
На срещата си с иракския премиер през август Тръмп потвърди обещанието си да изтегли американските войници от Ирак. По-рано тази година парламентът в Багдад одобри решение за изтеглянето на всички чуждестранни войски от Ирак, припомни Ройтерс.
Американското военно присъствие в Ирак бе установено през 2003 г. след мащабната операция за свалянето на диктатора Саддам Хюсейн.

Най-ново

Единична публикация

Избрани