Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След 11 септември: образи от Кота Нула

[post-views]
След 11 септември: образи от Кота Нула

1_1__joel meyerowitz__The Twin TowersОт днес до 25 октомври фондация МУСИЗ в партньорство с посолството на САЩ у нас представя изложбата „След 11 септември: образи от Кота Нула” на фотографа Джоел Майеровиц в Софийската градска художествена галерия. Фотографиите са документ за опустошенията и реконструкцията на Световния търговски център в Ню Йорк след атентатите на 11 септември 2001г. Ограден и класифициран като местопрестъпление, районът е затворен за всички фотографи освен оскъдната информация за активистите за т.нар. „забранения град”. Това, което се случва на Кота Нула (Ground Zero) след трагедията, остава строго пазена тайна, но един фотограф заснема за 9 месеца всичко – Джоел Майеровиц: от пълното опустошение до реконструкцията на основите.
Фотографиите са не само памет за хилядите, загубили живота си, но запечатват и неуморните усилия на множеството полицаи, пожарникари, строителни работници, инженери и доброволци. Образите на физическа разруха и емоционална сила запечатват в снимките моментите на смелост, състрадание и солидарност, настъпили там. Кадрите на апарата на Майеровиц са основата на голям национален архив The World Trade Center Archive, част от постоянната колекция на Музея на Ню Йорк.
Майеровиц (роден 1938 г.) е един от най-влиятелните улични (стрийт) фотографи и сред основоположниците на новата цветна фотография в средата на ХХ в., считана за несериозна. Двете основни качества на уличния фотограф има Майеровиц: търпението да чака непредвидените моменти и умението да ги хваща с натискането на „спусъка“. Той има много награди, над 30 книги и 350 самостоятелни и групови изложби в музеи и галерии по света. Фотографиите му са част от големи публични колекции, вкл. в Музея за модерно изкуство, Ню Йорк.

Най-ново

Единична публикация

Избрани