Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сърбия се отказа от учения с Русия и Беларус

[post-views]
Сърбия се  отказа от учения с Русия и Беларус

egg10d-1200x798Сърбия се отказа от участие във военни учения с Русия в Беларус ден преди началото им. Мотивът на Белград за оттеглянето от „Славянско братство 2020“ бе обяснен доста объркано. Официалното обяснение е въвеждането на 6-месечен мораториум върху всякакви учения заради пандемията от COVID-19. В същото време се допълва, че трябвало и да се осигури неутралният статут на страната.
Според министерството на отбраната на Сърбия министър Александър Вулин казал, че са спрени съвместните учения с всички партньори без изключения – основно заради ефекта от пандемията върху икономиката. Но той допълва, че страната му била подложена на „страшен и незаслужен“ натиск от Европейския съюз, чиято позиция Вулин нарича „необоснована и истерична“.
В ученията на полигон в Брестка област, която граничи с Полша и Украйна, трябваше до 15 септември да се тренират съвместни антитерористични задачи.
През последните дни между Москва и Белград имаше напрежение заради подигравателна реакция на говорителката на руското външно министерство. Мария Захарова сравни подписването в Овалния кабинет на споразумение от Александър Вучич с явяване на разпит. Това подразни сръбския президент и се наложи намеса на външния министър Сергей Лавров за успокояване на ситуацията.
В понеделник малката дипломатическа криза приключи след извикването „за даване на устно разяснение“ на руския посланик в Белград Александър Боцан-Харченко. След това външният министър Ивица Дачич заяви, че ситуацията е приключена и няма да има последици за отношенията между двете страни. Първата реакция на Вучич бе, че оценката на Захарова на срещата му с президента Доналд Тръмп е примитивна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани