Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция увеличава армията си с 15 000 души

[post-views]
Гърция увеличава армията си с 15 000 души

Атина ще получи веднага 18 изтребителя „Рафал“.

greece-military-tanksНа фона на изострените отношения с Турция, Гърция реши да увеличи числеността на армията си и да ускори превъоръжаването й. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви в Солун, че през следващите пет години ще бъдат наети нови 15 хиляди кадрови войници като успоредно с това ще бъде направена преоценка на военното образование, което ще дава безплатно и сертификати за умения, приложими в цивилния живот. Освен това задължителната военна служба ще стане най-малко 12 месеца за всички видове въоръжени сили, а не само за флота и авиацията. В Гърция задължението за мъжете на възраст между 19 и 45 години да служат в армията е записано в конституцията на страната. 
Освен това Мицотакис обяви амбициозна програма за модернизацията на всички родове войски и съобщи, че гръцката армия ще бъде подсилена с незабавна доставка на една ескадрила от 18 френски изтребителя „Рафал” от т. нар. поколение 4,5. Новите машини ще заменят старите самолети „Мираж“, с които страната разполага. 
Гръцките военно-морски сили започват процедура по въвеждането на въоръжение във флота на 4 нови многофункционални фрегати. Успоредно с това ще бъдат модернизирани фрегатите МЕКО, които вече са на въоръжение. Заедно с новите плавателни съдове ще бъдат доставени 4 военноморски хеликоптера РОМЕО. Незабавно ще бъдат осигурени нови противотанкови оръжия за сухопътните сили, нови торпеда за военноморския флот, нови управляеми ракети за ВВС.
Ще бъде активизиран и гръцкият военнопромишлен комплекс, което според Мицотакис ще създаде хиляди работни места. Американски капитали вече инвестират в модернизацията на корабостроителницата в Елефсина. В корабостроителницата Скараманга скоро ще влезе стратегически инвеститор. В скоро време ще бъде приключена приватизацията на завода за военни машини на пехотата, а Гръцката самолетостроителна компания ще бъде реорганизирана, за да се превърне в център за поддръжка на самолети за целия регион. Гръцките въоръжени сили ще укрепят дигиталните си функции и защитата си от кибератаки от хибриден вид, обяви Мицотакис.             

Най-ново

Единична публикация

Избрани