Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще има ли солидарност? – ЕК представи новите си правила за миграцията

[post-views]
Четиринайсет мигранти бяха открити мъртви край бреговете на Тунис

migranti_Ispaniq

ЕК с нови правила за приема на бежанци и имигранти в ЕС. В Брюксел председателят на комисията Урсула фон дер Лаейн представи т.нар „Задължителен механизъм за солидарност“, според който всяка една страна-член се задължава да участва в намирането на решение на проблема с пренаселените бежански лагери в Европа.

Проблемът с мигрантите не е от вчера. След бежанската криза от 2015г. ЕС остава разделен по въпроса, а всички опити на ЕК досега да намери компромисно решение за сега не дават резултат.  Според председателят на комисията Урсула фон дер Лайен е настъпил в момента, в който въпросът вече не трябва да бъде трябва ли да има солидарност между страни, а в какво да се изразява тя.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК:

„Миграцията винаги е била и ще остане фактор в живота на Европа. Светът се променя и старите системи вече не са подходящи. Европейската комисия предлага нова миграционна стратегия, която ще осигури справедлив баланс между отговорността и солидарността.“

Задължителният механизъм за солидарност“ вече получи пълната подкрепа на Германия, която е ротационен председател на ЕС. С него трябва да се реши проблема с пренаселените бежански лагери в Гърция и Италия, като в общи линии предвижда отпускането на значителни финансови средства за всеки приет бежанец.

За да избегне конфронтация със страни като Полша и Унгария, които в миналото се обявиха против подобна практика, комисията е категорични, че солидарността на тези страни, може да мине през поемането на разноските по обработването на молбите за политически убежище или репарацията на хора, на които им е отказа виза.

За да влязат в сила предложенията на ЕК, те трябва да получат пълната подкрепа на всички 27 страни-членки в ЕС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани