Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС се отказва от квотите за бежанци

[post-views]
ЕС се отказва от квотите за бежанци

camps-near-Greece-border20200319_2_41441457_53216965Държавите от ЕС няма да са длъжни да приемат бежанци при следваща криза, но ще трябва да допринасят по други начини. Това е едно от предложенията на Европейската комисия в обявения през тази седмица Пакт за миграцията, който трябва да реформира системата за търсене на убежище в ЕС. Планът на комисията „Фон дер Лайен“ предвижда по-силна роля на европейската брегова охрана; идентифициране на търсещите убежище още на границата и разпределянето им към съответната за тях процедура и по-бързо връщане в държавите на произход.

Комисията предлага създаване на обща гранична процедура, в която за пръв път да се включва предварително идентифициране на всички, пресичащи външните граници на ЕС без разрешение или стъпили на европейска почва след спасителна операция. Ще има и проверки на здравословното им състояние, ще се взимат пръстови отпечатъци и хората ще бъдат регистрирани в системата за убежище Eurodac. След това те ще бъдат насочвани към съответната за тях процедура. Ще се взимат и бързи решения дали да получат убежище, или да бъдат върнати.

Всяка държава членка без изключение ще трябва да допринася към общата система във времена на криза, гласи съобщението на ЕК. Тя обаче е направила компромис, вероятно заради позициите на някои държави, които не желаят да приемат квоти бежанци (Унгария например), и предлага система на „гъвкав принос“ – освен преразпределяне държавите членки могат да поемат ангажименти по връщане на хора в държавите им на произход или да дадат друг вид оперативна подкрепа. Новата система се основава на „гъвкави форми на подкрепа, в началото – на доброволна база“, но при натиск върху отделни страни ще се изисква по-сериозен принос, обясняват от комисията.

ЕС се готви и за партньорства с трети държави за борба за трафика на хора и за развитие на легални начини за миграция. Новите мерки ще включват и обща система за връщане на хората, които нямат право на убежище, назначаване на Европейски координатор за връщане и увеличена роля на Европейската гранична и брегова охрана, която трябва да се задейства от 1 януари. Комисията ще създаде и партньорства с трети държави, за да набира от тях хора с умения и таланти, необходими на ЕС. Сега Европарламентът и Съветът на ЕС ще трябва да обсъдят и приемат предложението. Комисията отправи призив това да се случи до края на годината. 

По време на кризата през 2015–2016 г. основната тежест падна върху Италия и Гърция, където основно пристигаха търсещи убежище от Близкият изток и Африка. И в момента на гръцка територия има голям брой мигранти, особено по островите в Егейско море. (БА)

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани