Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Еманюел Макрон се срещна със Светлана Тихановска в Литва

[post-views]
Макрон ще помага на Зеленски с тежко въоръжение

MakronФренският президент Еманюел Макрон пристигна в Литва на официална двудневна визита. По-рано днес държавният глава се срещна с беларуският опозиционният лидер Светлана Тихановска, в столицата Вилнюс.

Основната тема на разговора между френският президент Еманюел Макрон  и опозиционният лидер Светлана Тихановска е възможността за организиране на преговори по темата за провеждане на нови президентски избори в Беларус и евентуалното посредничество на други страни, включително Франция. След срещата с държавният глава Еманюел Макрон, пред журналисти Тихановска заяви, че Макрон й е обещал да помогне при воденето на преговори с беларуските власти и за освобождаването на политически затворници, съобщи агенция Ройтерс.  По думите на Тихановска, Макрон ще направи всичко възможно, за да помогне с преговорите, при тази политическа криза в Беларус. Припомням, че френският президент  Еманюел Макрон многократно  призова беларуските власти да прекратят произволните арести и да пуснат на свобода задържаните безпричинно демонстранти.  Очаква се по-късно днес в Литва Еманюел Макрон да посети френски войници, служещи в бойна група на НАТО в град Рукла.

Междувременно носителят на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич напусна Беларус. Според Координационният съвет на опозицията в Беларус, на който самата тя е президент, Алексиевич е заминала за лечение в Германия и не се очаква скорошното й завръщане в страната.

 

 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани