Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След масови размирици в Киргизстан анулираха резултатите от парламентарните избори

[post-views]
След масови размирици в Киргизстан анулираха резултатите от парламентарните избори

kirgizstan_protesti_parlament

Централната избирателна комисия на Киргизстан анулира резултатите от проведените в неделя парламентарните избори. Решението й дойде след два дни на масови размирици в столицата Бишкек, при които пострадаха десетки души.

Решението на Централната избирателна комисия на Киргизстан да анулира вота дойде след нощ на тежки сблъсъци между демонстранти и полиция.

Протестиращите за момент успяха да влязат в парламента, и в кабинета на президента Сооронбай Джеенбеков, според когото случващото се в страната е опит на политически сили незаконно да завземат властта.

Малко по-рано през деня стана ясно, че демонстрантите са освободили и бивши високопоставени политици, сред които ексдържавния глава Алмазбек Атамбаев, който миналата година беше осъден за корупция.

До масовите протести в Киргизстан се стигна след обявяването на предварителните резултати от вота, в който участваха  общо 16 партии. От тях 7-процентовата бариера за влизане в парламента преодоляха едва четири, три от тях – близки до президент Джеенбеков.

Опозицията  определи изборите за нечестни заради големи брой съобщения за нередности като купуването на гласове или сплашването на гласоподаватели.

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани