Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дипломатически натиск : САЩ, Франция и Русия с обща декларация за Нагорни Карабах

[post-views]
Армения и САЩ ще проведат съвместни военни маневри между 15 и 24 юли

nagorni-karabah-voenni

Страните от т.нар. Минска група към ОССЕ, в която влизат САЩ, Франция и Русия, остро осъдиха нападенията срещу цивилни обекти в Нагорни Карабах. В изявление на министрите на външните работи на трите страни се подчертава, че подобни нападения са неприемлива заплаха за стабилността на региона.

Трите страни от т.нар. група от Минск, специално създадена да търси решение на 30 годишния териториален спор между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах, се ангажираха да засилят взаимодействието със страните в конфликта.

„В съответствие с този мандат те ще продължат последователно да засилват взаимодействието със страните, призовавайки ги да поемат незабавно задължения по подновяване на процеса на регулиране, основаващо се на съществуващите базови принципи и съответните международни документи, които са добре известни на двете страни“, се казва в общото изявление на американския държавен секретар Майк Помпео и руския и френския му колеги Сергей Лавров и Жан Ив Льо Дриан.

На този етап всички призиви за прекратяване на напрежението в Нагорни Карабах за сега не дават резултат.

Боевете продължават с пълна силна, като и Армения и Азербайджан продължават да си оправят взаимни обвинения за ескалацията на насилието, което в рамките на няколко дни отне живота на десетки хора и от двете страни.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани