Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нобелова награда за усилия в борбата с глада

[post-views]
Стига насилие, време е за мир – Нобеловите лауреати за мир призоваха за действие

eto-imenata-na-nositelite-na-nobelovata-nagrada-za-mir-261419

Тази година Нобеловата награда за мир се присъжда на Световната програма по прехраната на ООН. Новината обяви председателят на норвежкият нобелов комитет Берит Райс-Андерсен от столицата Осло.

Тазгодишният лауреат на престижната награда се връчва за „усилия в борба с глада, за принос към мира в конфликтните зони и за действията в качеството на водеща сила в усилията за предотвратяване използването на глада като оръжие за войни и конфликти“. Комитетът оценява и усилията, в момент, в който коронавирусната криза доведе до силно увеличение на броя на жертвите на глада. Номинираните за наградата тази година бяха 318, от които 211 лица и 107 организации.  Сред тях – климатичната активистка Грета Тунберг, руският опозиционер Алексей Навални и американският президент Доналд Тръмп.  

Както всяка година церемонията ще се състои на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на основателя на наградата Алфред Нобел. Тазгодишният приз да възлиза на 10 милиона крони или милион и 100 хиляди долара и златен медал, а заради пандемията, събитието ще се проведе онлайн. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани