Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Расте напрежението между Турция и Гърция

[post-views]
Гръцката армия е в бойна готовност

greece-turkeyОтново напрежение между Турция и Гърция в източното Средиземноморие, след като Анкара започва сондажи за нефт и газ, южно от гръцкия остров Кастелоризо.

Външното министерство на Атина окачестви турското решение като директна заплаха и призовава Анкара до оттегли проучвателния кораб. Междувременно министъра на отбраната в Гърция прекъсна визитата си в Португалия и изрази готовност да се завърне в гръцката столица за да следи ситуацията от близо. По данни на гръцки информационен канал военните кораби на Атина са разположени в Егейско море и най-скоро време ще се насочат към остров Кастелоризо.

Запознати експерти със ситуацията в Средиземноморието коментират, че Турция пренебрегва посланията на последната Среща на върха на Евросъюза и реално се отказва от преговори с Гърция.

Припомням, че преди дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства създаването на военен механизъм за деконфликт, в Източното Средиземноморие, чрез използването на сигурна гореща линия, създадена между Гърция и Турция.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани