Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ се изтеглят от Афганистан само при намаляло насилие

[post-views]
САЩ се изтеглят от Афганистан само при намаляло насилие

председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили Тръмп настоява изтеглянето да приключи до Коледа

Изтеглянето на силите на САЩ от Афганистан, за което американският президент Доналд Тръмп настоява да приключи до Коледа, ще бъде извършено, при условие че насилието в Афганистан намалее. Това заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили, предаде „Франс прес“.

„Споразумението и плановете за изтегляне, в тяхната цялост, предвиждат условия“, изтъкна генерал Мили в интервю за радио Ен Пи Ар.

„Важното е да сложим край на една война по отговорен и обмислен начин и да гарантираме ключовите интереси на американската национална сигурност, които са поставени на карта в Афганистан“, каза още високопоставеният американски военен.

Историческото споразумение между Вашингтон и талибаните, подписано на 29 февруари след 19 години конфликт, предвижда изтегляне на всички американски войници от Афганистан най-късно до средата на идната година, припомня БНР.

Генерал Мили подчерта, че президентът Тръмп е дал зелена светлина само и единствено за изтегляне на американските сили под условие. „Условията на споразуменията винаги са били ясни“, категоричен бе Мили, като в същото време добави, че бъдещите решения във връзка с изтеглянето ще се взимат от американския президент.

Генералътказа, че през последните четири-пет месеца в Афганистан не се наблюдава значително намаляване на насилието.

Броят на американските войници в Афганистан вече бе значително намален. В момента на подписването на споразумението с талибаните той беше 12 000, а през следващия месец се очаква да е около 4500, отбелязва Франс прес.

Източник: dnes.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани