Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Нидерландия ще разрешат евтаназията за деца от 1 до 12 години

[post-views]
В Германия арестуваха десен екстремист за смъртоносна атака преди три десетилетия

sudЕвтаназията е на път да стане законна в Нидерландия. Страната планира да узакони процедурата на деца от една до 12 години, намиращи се в крайна фаза на нелечимо заболяване. Решението на властите е взето на база редица експертни изследвания.

Нидерландският министърът на здравеопазването Хуго де Йонге сподели, че според проучване, направено сред лекарите и родителите на деца, страдащи от нелечимо заболяване, има необходимост да може да бъде слаган край на живота им. Засега евтаназията в Нидерландия е законна на хора над 12-годишна възраст, които сами могат да дадат съгласието си. Разрешена е и на бебета на възраст до една година, с изричното съгласието на родителите им. Към настоящия момент обаче все още не е позволена евтаназията на деца на възраст от една до 12 години. Причината, дали децата от тази възрастова категория могат да взимат подобно решение сами.

Припомням, че през 2002 г. Нидерландия и Белгия бяха първите държави, узаконили евтаназията, а през 2014 г. Белгия първа в света легализира доброволната евтаназия на деца.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани