Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-командирът на 4-ти полк Красимир Ташев: За мен „Корен” е почивка

[post-views]
Заместник-командирът на 4-ти полк Красимир Ташев: За мен „Корен” е почивка

DSC09315_1Така е, защото тук се занимавам само с 
артилерия, обяснява думите си и сериозно, 
и на шега началникът на лагерния сбор

На полигон „Корен” днес завършва двуседмичното лагерно обучение на артилеристи от Сухопътните войски, което започна на 5 октомври. От 4-ти артилерийски полк участваха 1-ви дивизион 152-мм оръдие-гаубица Д-20, 3-ти дивизион 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, разузнавателни и щабни формирования. През първата седмица на полигона бяха противотанкови и минохвъргачни формирования от състава на Бригадното командване в Благоевград и от 101-ви алпийски полк в Смолян. Контрол през цялото време осъществяваше началникът на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в Сухопътни войски полковник Петър Кръстанов. Разговаряме със заместник-командира на 4-ти полк подполковник Красимир Ташев, който бе и началник на лагерния сбор.
– Господин подполковник, каква организация бе създадена на полевото лагерно обучение на артилеристите? 
– Да спомена най-напред, че на полигон „Корен” не излезе  
батарея от нашия противотанков дивизион, тъй като той ще изпълнява задачи в учението на 61-ва бригада „Балканска стена”. За първи път от доста време на лагера не бяха също 61-ви самоходен дивизион и 20-и самоходен дивизион, включени в ученията на своите 61-ва и 2-ра бригада. Но пък на полигона през първата седмица на лагера занятия провеждаха минохвъргачни и противотанкови разчети от 3-ти механизиран батальон (Благоевград) и 10-и механизиран батальон (Враца) от състава на Бригадното командване в Благоевград и разчети от 101-ви алпийски полк. За тях това бе полезно, тъй като „Корен” им даде повече възможности за реални тренировки на всички видове артилерийски системи на дълбочината, на която да разгърнат своите способности и да изпълняват огневи задачи. А и в 4-ти полк служат артилеристи, които можеха да им окажат съдействие, въпреки че те също имат подготвени офицери. koren
– Какви учения и стрелби проведоха артилеристите от полка?
– През първата седмица се състояха три двудневни тактически учения с батареи, две от състава на 1-ви дивизион и едно с батарея от 3-ти дивизион. При тях вниманието ни бе насочено най-вече към управлението на реални разстояния и маньовъра в хода на бойните действия, както и изпълнението на задачи, които са без реални бойни стрелби. Проведе се и тактичско учение с бойни стрелби с батарея от състава на 1-ви дивизион. На него се изпълниха огневи задачи, като се наблегна на правилното управление на огъня на батареята от командния състав на дивизиона. През втората седмица на полевото обучение бяха изпълнени индивидуални задачи за подготовка на офицерите артилеристи. Вниманието ни бе съсредоточено към управлението на огъня на дивизионите и накрая – на управлението на полковата артилерия.
– Приложихте ли някои новости и през това обучение?
koren– Интересно е, че използвахме една част от способностите на Съвместното командване на специалните операции. Координирахме действията си с техния екип с дистанционно управляема летателна система, който разузнаваше бойното пространство и ни даваше необходимата информация за въздействие върху определени видове цели. Досега Специалните сили не бяха изпълнявали задачи в интерес на артилерията и уточнихме много въпроси. Полкът е имал възможността да използва безпилотни летателни апарати от състава на двете механизирани бригади. Да припомня, че на бойното пространство не участва само артилерията или само пехотата, а заедно действат изключително много сили и средства от формирования от различви родове войски и действията им трябва да се съгласуват. Освен това от няколко години насам за първи път проведохме нощни стрелби. През цялото време бяхме създали организация за потушаване на евентуални пожари. 
– През пролетта бе отложено полевото обучение. Сега по-голяма ли беше мотивацията на личния състав? 
– Мотивацията на личния състав при провеждането на такива полеви лагерни обучения винаги е била една и съща, винаги е била голяма. Хората се мобилизират повече, защото тук, на полигона, те могат да покажат най-добре своята подготовка, всичките си възможности, да демонстрират това, което са учили и тренирали. Старанието им е много голямо независимо дали обучението се провежда един път в годината, дали два пъти, или по-често. На полето военнослужещите винаги са по-мотивирани. Но и в района на полка те изпълняват задачите си с korenжелание, за да ги свършат колкото се може по-добре.
– Вие лично колко пъти сте били на полигон „Корен”?
– За първи път дойдох на този полигон през 1989 г., когато бях курсант четвърта година във военното училище. Оттогава пропуснах само двете години, когато се обучавах във Военната ни академия. Така че за близо 30 години съм излизал не по-малко от 60 пъти на „Корен”.
– Какво е за вас всяко излизане на полево обучение на „Корен”?
– Много пъти съм се шегувал, че за мен полигон „Корен” е като почивка. Защото не се занимавам абсолютно с нищо  друго, което да отвлича вниманието ми. В пункта за постоянна дислокация административната работа е много, тя трябва да се върши, но не мога да обърна достатъчно внимание на развитието на специалността. Докато на полигона имам възможност да се занимавам изключително и само с артилерия –  с разузнаване, засичане на цели, определяне на координати, изпълнение на огневи задачи, организиране на маньовъра, организиране на марша… Това е нещо, с което един артилерист обича да се занимава. Когато дойда на полигона, винаги съм се шегувал, но колкото е шега, толкова е и истина, че за мен тук е почивка, защото се занимавам само с артилерия.

DSC09248Максимално до спецификата на професията
Подполковник Александър Младенов е командир на 1-ви артилерийски дивизион 152-мм оръдие-гаубица Д-20 от юли 2019 г., след като прие длъжността от подполковник Стоичко Белишки, който премина в резерва поради навършване на пределна възраст. Това ми е второ лагерно полево обучение на полигон „Корен” като командир на дивизиона. Щеше да ми е трето, ако не бе отложено през пролетта, отбелязва подполковник Младенов.
Завършил е военното училище в Шумен през 1999 г. Служил е една година в Ямбол в тогавашния ракетен дивизион. От 2000 г. е в 1-ви артилерийски дивизион в 4-ти полк в Асеновград. В дивизиона е бил помощник началник-щаб по разузнаването, помощник-началник на секция „Тактическа”, началник на „Разузнаване”, заместник-командир на батарея и командир на батарея. През 2014 г. завършва Военната ни академия и е назначен за заместник началник-щаб на полка. И от 2019 г. е командир на 1-ви дивизион.
На полевото обучение проведохме две тактически учения с 1-ва батарея с командир капитан Константин Бъчваров и 2-ра батарея с командир капитан Найден Анков. С 3-та артилерийска батарея с командир капитан Росен Рахнев се състоя тактическо учение с бойни артилерийски стрелби. Имахме самостоятелно управлние на огъня на дивизиона с бойни артилерийски стрелби и участие в управление на огъня на групата, както и в нощните стрелби, прави равносметка подполковник Младенов.
Какво е за него полигон „Корен”? Отговаря, че тук е мястото, където максимално се доближават до спецификата на професията. Тук може да се стреля с щатната материална част, да прилагат различни тактически прийоми, да засичат нормативи най-близо до реалната бойна обстановка. И допълва, че благодарение на командира на 4-ти полк полковник Лъчезар Мишев при всяко занятие на полигон „Корен” винаги се стремят да тренират способности, които са били изгубени, и да ги усъвършенстват.

Безпилотно средство разузнаваше целиDSC09312_2
Полковник Петър Кръстанов –  началник на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в Командването на СВ:
„Поради обективни причини не можа да се случи полевото обучение през март. Сега се проведе така, както беше планирано с участието на личен състав от 4-ти артилерийски полк, Бригадното командване в Благоевград и 101-ви алпийски полк. И отново бе разделено на два етапа – в първата основно стреляха военнослужещите от Бригадното командване и 101-ви алпийски полк, а във втория етап бе наблегнато на действията на 4-ти артилерийски полк при провеждането на учения, тренировки по стрелба и управление и завърши с тренировка по стрелба и управление на огъня на полковата артилерия. Експериментирахме работа с безпилотно летателно средство от СКСО и го включихме при управление на огъня на полка. Задачата му бе да разузнава цели и да подава информация за тяхното поразяване, а също така – да прави оценка на бойните загуби.”

DSC09318_2Огневи задачи от различни позиции
През април 2017 г. командирът на реактивен дивизион майор Недялко Киров участва на полевото обучение на „Корен” само седмица, след като бе пристигнал в 4-ти артилерийски полк и назначен на длъжността си. Сега той, вече подполковник, отсъства и го замества началникът на щаба на дивизиона майор Валери Витанов. 
За втори път на полигона е командирът на огневи взвод лейтенант Петко Иванов, завършил НВУ „Васил Левски” –  специалност „Полева артилерия” през 2019 г. Младият офицер обаче уточнява, че на полигона е бил още два пъти като курсант.
На това полево обучение изпълняваме огневи задачи от няколко района от различни огневи позиции, обяснява със самочувствие младият офицер.  И посочва, че всички във взвода са подготвени и доста опитни. Имали са такива занятия и учения на „Корен” и си знаят задълженията. А най-младият кадър, като се изключи лейтенантът, е на 3–4 години служба.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани