Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Екатерина Захариева разговаря в Будапеща със своя колега Петер Сиярто и отбеляза Деня на българо-унгарското приятелство

[post-views]
Екатерина Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

3-zaharieva-pasportВицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди със своя унгарски колега – министъра на външните работи и търговията Петер Сиярто, широк кръг въпроси от двустранния и европейския дневен ред, включително енергетиката, миграцията и европейската интеграция на Западните Балкани.

Екатерина Захариева е на официално посещение в Будапеща по повод Деня на българо-унгарското приятелство и 100 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

По време на визитата една от основните теми бе енергийната сигурност на Централна и Източна Европа. “Енергийните проекти на българското правителство целят диверсификация на източниците и маршрутите. „Балкански поток“ е български проект, който се изпълнява по европейските правила. Заедно с интерконектора с Гърция те ще дадат възможност на българските домакинства и на тези от целия регион, включително унгарските, да се снабдяват с газ от целия свят”, каза външният ни министър.

Двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие между МВнР на България и Министерството на външните работи и търговията на Унгария.

По-късно Екатерина Захариева награди със Златен почетен знак на МВнР изтъкнати българи, живеещи в Унгария и допринесли за развитието на отношенията ни. Това са г-н Димитър Танев, председател на Българското дружество в Унгария, г-н Симеон Варга, член на унгарския Парламент и застъпник на българското малцинство, г-н Ганчо Мусев, председател на българското републиканско самоуправление в Унгария, г-жа Светла Кьосева, дългогодишен директор на училището за български език в Будапеща, и г-н Михаил Кочич, ръководител и преподавател на катедра славянистика в университета в Сегед.

Българският външен министри откри и изложба на открито, представяща буквите от българската азбука, които са изработени под формата на пейки. Изложбата вече гостува в Париж, Рабат и Берлин. “Надявам се експозицията да обогати представите на унгарската общественост за България, нейната култура и история”, каза Захариева.

Най-ново

Единична публикация

Избрани