Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Позитивна тенденция в НАТО – за шеста поредна година растат разходите за отбрана

[post-views]

jens-stoltenberg-

За шеста поредна година се увеличават разходите за отбрана в НАТО, като 10 страни са достигнали заложената цел от 2 процента от БВП. Това сочат данни, разпространени от Алианса, ден преди двудневната виртуална среща на военните министри на страните членки. България е с 1.93%, но в документа се отбелязва, че миналата година страната ни е отделила за отбрана 3,18 на сто от БВП.  

Генералният секретар на НАТО изрази надежда   тенденцията за стабилното покачване на разходите за отбраната да продължи, независимо от пандемията с Ковид-19 и икономическите последици, които произтичат от нея.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Ковид-19 не може да накара другите предизвикателства да изчезнат. За това инвестициите в отбраната ни остават жизнено важни. Очакваме тази тенденция да се запази.“

Укрепване на отбранителните и възпиращите способности на НАТО, чрез повече инвестиции в отбраната, ще е сред основните теми в дневния ред на министрите. Като акцентът отново ще падне върху предизвикателствата, които произтичат от руската ракетна програма. Алиансът ще продължи да се развива във  всички измерения на театъра на военните действия, включително и космоса, каза още Столтеберг и посочи, че се очаква министри да одобрят създаването на нов Космически център на НАТО във Военновъздушната база Рамщайн в Германия. Подобряването на устойчивостта на отделни общества, както и мисиите на Алианса в Афганистан и Ирак ще са другите теми в дневния ред на военните министри на страните членки.
Столтенберг изрази безпокойство от последствията заради решението на Турция да закупи руската ракетна система С-400 и подчерта, че с нея страната губи съвместимост с пакта.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани