Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО, съюзниците и бъдещите предизвикателства бяха дискутирани онлайн

[post-views]
НАТО, съюзниците и бъдещите предизвикателства бяха дискутирани онлайн

DSC00008Независимо от предизвикателствата в различни исторически периоди на своето развитие НАТО докзва, че съумява да се адаптира и трансформира към тях. Около тази теза се обединиха участниците в международната онлайн конференция „Да подготвим НАТО и съюзниците за бъдещите предизвикателства“, която се провежда днес, 27 октомври.

„В условията на пандемия не трябва да се допуска здравната криза да стане криза на отбраната и сигурността“, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на откриването на форума в Централния военен клуб, което премина присъствено при спазване на всички противоепидемични мерки. „В момента се намираме в навечерието на процедура за определяне бюджета на Република България за следващата година. От това как ще оценим приоритетите в завършващия Стратегически преглед на отбраната, какви нови способности ще създаваме, какви ресурси държавата ще задели, ще зависи много как нашата страна ще се подготви да посрещне предизвикателствата на бъдещето и да допринася затова в колективен план НАТО да бъде подготвено в областта на сдържането и отбраната“, каза още заместник-министър Запрянов.

От името на министъра на отбраната заместник-министър Запрянов благодари за поканата към Министерството на отбраната на конференцията и възможността то да изрази своето мнение по въпроса – как НАТО може да се подготви за бъдещи предизвикателства, както във военно така и в политическо отношение, и как тази трансформация ще позволи НАТО да продължи да защитава ценностите на нашите общества.

„Във време, в което предизвикателствата, рисковете и заплахите се изменят периодично, множат се и дори ни изненадват, важно е да правим равносметка на извършеното и постигнатото, на своите успехи и неуспехи“, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков в приветствието си към участниците в международната конференция. Генерал-лейтенант Стойков подчерта, че форумът предоставя възможност за полезна и важна оценка на общата готовност за реагиране на НАТО и самостоятелната подготовка на всяка една страна за отговор на предизвикателствата от военен и невоенен характер, в контекста и на пандемията от COVID-19.

Заместник-началникът на отбраната изрази надежда, че конференцията ще отправи позитивно послание към обществото, обединявайки военната и политическата експертиза, научната мисъл и участието на неправителствения сектор, за да бъде преодоляна кризата успешно и надеждно.

„В момента се гледа в перспектива, разработват се стратегии, визии, планове за 10 – 15 години напред. Затова е важно да се чуят най-много гласове, становища и позиции от различни кръгове и те да станат част от решенията, които ще се взимат“, каза председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов. Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, посочи, че сред основните теми на конференцията са – предизвикателствата пред сигурността, които изискват адекватен отговор, и новите технологии, които могат да подобрят способностите на НАТО. В дискусията се включиха началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров, заместник-министърът на външните работи Петко Дойков, представители на неправителствения сектор, както и на международни организации.

От Брюксел участие в онлайн конференцията взе и заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, който представи областите на предизвикателства за Алианса, отбеляза приноса на България в операциите и изпълнение на поетите ангажименти и отговори на въпроси от залата и на онлайн участниците.

Източник: www.mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани