Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Кървав ден за Франция – три терористични нападения с жертви

[post-views]
Френската полиция неутрализира предполагаема бомба, оставена в катедрала

police_France

Кървав ден за Франция. Трима убити, включително обезглавена жена и няколко ранени при нападение с нож във френския град Ница. Няколко часа по-късно полицията в Авиньон застреля мъж, заплашил с огнестрелно оръжие органите на реда. Последва и нападение във френското консулство в Саудитска Арабия, където мъж нападна с нож охраната на консулството.

Първите две жертви в Ница, мъж и жена, са убити в църквата, а трети човек, който е бил тежко ранен е починал в близък бар, където е потърсил убежище. Нападателят е ранен при акцията и е откаран в болница.

Разследването е възложено на отделa на френската прокуратура за антитероризъм. Кметът на Ница Кристиан Естрози определи атаката като терористична и настоя да се направи всичко „за унищожаването на ,,ислямо-фашизма“. Той заяви, че докато бил с белезници, нападателят извикал „Аллах акбар“.

Естрози спомена, че сред убитите е и клисарят на църквата. Нападение и викове „Аллах акбар“ и в южния френски град Авиньон.  Полицията застреля нападателя, опитал се да наръга патрулиращи по улиците на града полицаи.

Няколко часа по-късно, мъж беше арестуван и в град Джеда, Саудистка Арабия, след като атакува и рани с нож охраната във френското консулство. Охранителят е хоспитализиран и животът му е извън опасност. Нападателят е задържан от полицията. 

Франция повиши равнището на готовност за цялата си територия до най-високото равнище след нападението в Ница.

Атаките идват малко след убийството на френския учител Самюел Пати, показал на учениците си карикатура на пророка Мохамед. Това предизвика вълна от гняв в мюсюлманския свят, като някои правителства обвиниха френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията. Припомням, че вчера френското издание ,,Шарли Ебдо“ публикува корицата на новия си брой, на която турският президент Реджеп Ердоган седи на стол и повдига полата на забрадена жена, като разкрива задните ѝ части.  От дирекцията по комуникация в турското президентство заявиха, че ще предприемат необходимите съдебни действия в отговор на публикацията.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани